Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Karabašské sily hlásia 16 mŕtvych; Putin vyzval na deeskaláciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa AFP Arménsko a Azerbajdžan ešte predtým hlásili aj civilné obete.

Jerevan 27. septembra (TASR) - Šestnásť arménskych separatistov zahynulo v bojoch s azerbajdžanskou armádou, ktoré vypukli v nedeľu v Náhornom Karabachu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na separatistov.

"Podľa predbežných údajov zahynulo od vypuknutia bojov 16 vojakov (medzinárodne neuznanej Náhornej karabašskej republiky) a viac ako 100 utrpelo zranenia," informovalo ministerstvo obrany separatistickej republiky.

Podľa AFP Arménsko a Azerbajdžan ešte predtým hlásili aj civilné obete.

Ruský prezident Vladimir Putin medzitým vyzval na deeskaláciu bojov medzi Arménskom (spojencom Moskvy) a Azerbajdžanom, upozornila AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

"Je dôležité vyvinúť maximálne úsilie, aby sa zabránilo ďalšej eskalácii konfrontácie. Najdôležitejšie je to, aby sa nepriateľské akcie skončili," povedal Putin v telefonickom rozhovore s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom.

Náhorný Karabach je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu. Arménsko a Azerbajdžan vedú o územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, dlhoročný spor. V súčasnosti je Náhorný Karabach pod vojenskou kontrolou Arménska.