Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Karácsony: Fidesz nedostal mandát na zastrašovanie občanov

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Orbán založil predvolebnú kampaň na démonizovaní migrantov, Sorosa a obviňujúc organizácie podporované jeho Nadáciou otvorenej spoločnosti, že chcú umožniť príchod tisícov migrantov do Maďarska.

Budapešť 12. apríla (TASR) - Bez ohľadu na silu mandátu, ktorý vládna strana Fidesz dostala od maďarských voličov, nedostala ho na to, aby zastrašovala občanov, vyhlásil vo štvrtok na tlačovej konferencii v Budapešti spolupredseda opozičnej strany Dialóg (Párbeszéd) Gergely Karácsony. Stalo sa tak v reakcii na menoslov viac ako 200 ľudí zverejnený na stránkach časopisu Figyelő, podľa ktorého ide pravdepodobne o osoby zo skupiny "žoldnierov" platených americko-maďarským miliardárom a filantropom Georgeom Sorosom s cieľom zvrhnúť vládu.

Podľa jeho slov, ktoré priblížila tlačová agentúra MTI, ten, kto vidí nepriateľa v ľuďoch vykonávajúcich si svoju prácu, ktorí sú odporcami pošliapavania demokracie, chudoby a korupcie, ten dáva jasne najavo, že jeho skutočným nepriateľom sú občania, ktorí chcú krajinu urobiť lepšou.

V zozname týždenníka sú členovia ľudskoprávnych organizácií, protikorupčných skupín, zástancovia migrantov, investigatívni novinári a predstavitelia Sorosom podporovanej Stredoeurópskej univerzity v Budapešti. Niektorí zo zoznamu sú už po smrti, uviedla vo štvrtok agentúra AP.

Orbán, ktorý zvíťazil v nedeľňajších parlamentných voľbách, založil svoju predvolebnú kampaň na démonizovaní migrantov, Georga Sorosa a obviňujúc organizácie podporované jeho Nadáciou otvorenej spoločnosti, že chcú umožniť príchod tisícov migrantov do Maďarska.

Za "zvláštny úškľabok histórie" označil Gergely Karácsony fakt, že sa menoslov objavil v týždenníku, ktorého majiteľkou je Mária Schmidtová, šéfka Múzea Dom teroru, zriadeného na pamiatku obetí diktatúr XX. storočia.

Na tlačovej konferencii prítomný šéf parlamentnej frakcie Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Bertalan Tóth hovoril o mnohých indíciách a konkrétnych sférach, ktorými vládna strana ovplyvnila výsledky nedeľňajších volieb. Vyjadril porozumenie pre pobúrenie časti verejnosti a potvrdil, že o ďalšom smerovaní a novom vedení maďarských socialistov sa po odstúpení toho doterajšieho rozhodne na budúcu sobotu na zasadaní Celoštátneho výboru MSZP.