Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kardinál Becciu povedal, že jeho odstúpenie žiadal pápež František

Za kardinála bol Becciu vymenovaný v lete 2018, predtým pôsobil vo funkcii vatikánskeho vyslanca. Foto: TASR/AP

Za kardinála bol Becciu vymenovaný v lete 2018, predtým pôsobil vo funkcii vatikánskeho vyslanca.

Rím 25. septembra (TASR) - Taliansky kardinál Angelo Becciu v piatok uviedol, že k jeho nečakanému odstúpeniu ho donútil pápež František, ktorý ho obvinil, že použil vatikánske peniaze na pomoc svojim súrodencom. Píše o tom agentúra DPA.

Becciu (72), jeden z najvplyvnejších vatikánskych kardinálov, svoju rezignáciu oznámil vo štvrtok. Takisto sa vzdal svojich kardinálskych výsad vrátane práva zúčastňovať sa na voľbe nového pápeža. Tlačové stredisko Vatikánu vo štvrtok uviedlo, že pápež Franišek Becciovu abdikáciu prijal.

Pápež "mi podal vysvetlenie, že som údajne peniazmi zo Štátneho sekretariátu Svätej stolice preukázal službu mojim bratom a ich aktivitám," povedal Becciu talianskym médiám. Záležitosť však podľa svojich slov dokáže vysvetliť.

Becciu podľa viacerých médií poskytol najmenej 600.000 eur charitatívnej organizácii, ktorú vedie jeho brat na Sardínii. Kardinál podľa AP uviedol, že peniaze boli vyplatené miestnej pobočke katolíckej charity Caritas.

Kardinál Becciu údajne takisto zabezpečil dohody v hodnote "státisícov eur" pre spoločnosť, ktorú vedie jeho ďalší brat. Táto spoločnosť, ktorá dodáva dvere a okná, pracovala pre veľvyslanectvo Vatikánu v Egypte a aj vatikánske veľvyslanectvo na Kube v čase, keď tam Becciu pôsobil ako vyslanec.

"Neukradol som ani jediné euro. Neviem, či som predmetom vyšetrovania, ale ak sa chystajú postaviť ma pred súd, budem sa brániť," povedal.

Beccio je spájaný s prebiehajúcim vatikánskym vyšetrovaním finančného škandálu, ktorý sa týka kontroverzného nákupu luxusných nehnuteľnosti v londýnskej štvrti Chelsea, uvádza AP. Becciu akékoľvek obvinenia v tejto súvislosti odmieta.

Za kardinála bol Becciu vymenovaný v lete 2018, predtým pôsobil vo funkcii vatikánskeho vyslanca. Uplynulých šesť rokov bol ako štátny sekretár vo Vatikáne v dennom kontakte s pápežom Františkom a patril k jeho najdôveryhodnejším spolupracovníkom.

Naposledy rezignoval kardinál v júli 2018. Z dôvodu obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí a mladých mužov vtedy abdikoval americký kardinál Theodore McCarrick.