Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kardináli neoficiálne konzultujú o novom pápežovi i termíne konkláve

Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Na rozdiel od konkláve sa na zasadnutí kongregácie zúčastnia všetci kardináli, nielen tí, ktorí majú menej ako 80 rokov a podľa kánonického práva môžu voliť pápeža.

Vatikán 1. marca (TASR) - Kým Benedikt XVI. prežíva dnes prvý deň v postavení emeritného pápeža, kardináli z celého sveta sa zišli dnes na prvých neoficiálnych konzultáciách o riešení situácie, ktorá nastala po jeho bezprecedentnom odstúpení, ako aj o osobe jeho nástupcu.

Na konzultácie v pondelok nadviaže generálna kongregácia, ktorá sa uskutoční za zavretými dverami a bude predchádzať konkláve v Sixtínskej kaplnke.

Diskusia v rámci kongregácie bude dôležitá ako intelektuálna príprava na výber pápeža, uviedol podľa agentúry Reuters bostonský kardinál Sean O'Malley a dodal, že volitelia sa už na svoje poslanie duchovne pripravujú intenzívnou modlitbou.

"Viem si predstaviť, že každý z nás má niečo ako zoznam primárnych kandidátov, ako aj ďalší, sekundárny," pripustil kardinál Francis George z Chicaga.

Štátny sekretár Tarcisio Bertone (uprostred) oficiálne preberá všetky záležitosti cirkvi spolu so zborom kardinálov až do zvolenia nového pápeža, po tom, čo nadobudla účinnosť abdikácia Benedikta XVI.
Foto: TASR/AP
Na rozdiel od konkláve sa na zasadnutí kongregácie zúčastnia všetci kardináli, nielen tí, ktorí majú menej ako 80 rokov a podľa kánonického práva môžu voliť pápeža. Práve diskrétne diskusie o Benediktovom nástupcovi by mali byť jednou z hlavných tém rokovania spolu s budúcimi výzvami pre cirkev, ako je reforma Rímskej kúrie, zlepšenie komunikačnej stratégie a opatrenia, ktoré by zastavili pokračujúcu krízu súvisiacu so sexuálnym obťažovaním.

Konkláve, ako pripomína agentúra Reuters, je jednou z najtajnejších volieb, bez oznámenia mena kandidátov, bez zjavnej kampane a s voličmi, ktorí vo volebnej miestnosti poznajú často len niekoľko desiatok osôb.

Kardinál George uviedol, že vzhľadom na to, že sa veľmi nepoznajú, mnohí kardináli, i on sám, zisťujú informácie o kolegoch, vrátane potenciálnych pápežských kandidátov - tzv. papabile, prostredníctvom internetu.

Kardináli budú od pondelka v rámci kongregácie rozhodovať aj o tom, kedy sa konkláve začne. Toto právo im formou zmeny v kánonickom práve udelil krátko pred abdikáciou Benedikt XVI. Ak by tak neurobil, konkláve by sa mohlo začať až 15 dní po začatí sedisvakancie - režimu uprázdneného pápežského stolca.

Emeritný pápež je uvoľnený
Prvé hodiny po odstúpení z pápežského úradu strávil Benedikt XVI. v modlitbách, sledovaním televízie a prechádzkou, uviedla dnes tlačová služba Vatikánu.

Benediktov tajomník Georg Gänswein Vatikán informoval, že po tom, ako sa medzičasom už emeritný pápež naposledy rozlúčil s veriacimi z balkóna letnej rezidencie v Castel Gandolfe, dal si večeru, absolvoval svoju obvyklú prechádzku po chodbách paláca a sledoval správy o svojom poslednom dni vo funkcii pápeža.

Gänswein uviedol, že Benedikt strávil pokojnú noc. Ráno - ako má vo zvyku - odslúžil omšu a naraňajkoval sa.

O tom, že emeritný pápež sa po vypätí posledných týždňov uvoľnil, svedčí podľa Gänsweinových slov aj skutočnosť, že v uplynulých dňoch si opäť zahral na klavíri.

Po Benediktovom odstúpení zostáva arcibiskup Georg Gänswein po jeho boku ako prefekt Pápežského domu. Spolu so štyrmi sestrami z laického spoločenstva Memores Domini bude s ním nielen v Castel Gandolfe, ale aj v malom kláštore Mater Ecclesiae vo Vatikánskych záhradách, kam sa emeritný pápež utiahne zhruba o dva mesiace.
Podľa kuloárnych informácií by Vatikán uvítal, keby bol nový pápež zvolený do polovice marca a uvedený do úradu ešte pred Kvetnou nedeľou, ktorá toho roku pripadne na 24. marca a po ktorej nasleduje Veľký týždeň s Veľkonočnou nedeľou ako vyvrcholením veľkonočných sviatkov - najvýznamnejších v katolíckej cirkvi.

Benedikt XVI., medzičasom už emeritný pápež, sa po odstúpení utiahol do letnej rezidencie Castel Gandolfo - okrem iného aj preto, aby nijakým spôsobom neovplyvňoval kardinálov pri ich rozhodovaní. V poslednom príhovore k nim v úrade pápeža im však vyslal jasný signál, keď ich vyzval, aby kolégium kardinálov pracovalo v jednote, "ako orchester", ktorý napriek rozmanitosti - ako vo všeobecnej cirkvi - môže dospieť k "zhode a harmónii". Podľa tlačových agentúr ide o jasné posolstvo pre kardinálov, chystajúcich sa na konkláve, ktoré zvolí jeho nástupcu.

Odstupujúci pápež počas stretnutia s kardinálmi vyzval katolícku cirkev, aby sa zjednotila za novým pápežom, ktorému už vopred sľúbil úctu a poslušnosť.

Až do zvolenia nového pápeža všetky záležitosti cirkvi spolu so zborom kardinálov spravuje kardinál Tarcisio Bertone. Jedným z jeho prvých činov bolo zapečatenie pápežského bytu vo Vatikáne. Ďalším krokom, ktorý vyžaduje tradícia, je, že musí zabezpečiť zničenie Benediktovho pápežského prsteňa a pečatidla.


Po tom, ako Benediktovo rozhodnutie o abdikácii vo štvrtok o 20.00 h nadobudlo platnosť, príslušníci Švajčiarskej gardy opustili svoje strážne posty a vstúpili do vnútra komplexu, kde obradne zavesili svoje zbrane - halapartne na znak toho, že niet pápeža, ktorého chrániť je ich úlohou. Na znak sedisvakancie zapečatili aj brány rezidencie v Castel Gandolfe. Príslušníci Švajčiarskej gardy sa presunuli do kasární vo Vatikáne a hliadku od nich prevzali príslušníci talianskej žandarmérie.


Radoví veriaci si našli spôsob, ako vzdať hold emeritnému pápežovi

Katolíci v Ríme i v mnohých iných mestách a častiach sveta si našli rôzne spôsoby, ako vzdať hold Benediktovi XVI., ktorý sa vo štvrtok ako prvý pápež po 600 rokoch vzdal úradu.

Farmár zo severotalianskeho mesta Verona vyoral na svojom pasienku brázdu v tvare obrovskej holubice a nápis Benedetto XVI. Amatérsky krajinný umelec pritom veľmi šikovne využil danosti terénu a viedol "kresbu" tak, že strom, ktorý rastie na pasienku, vyzerá pri pohľade z výšky ako olivová ratolesť v zobáčiku holubice.

Agentúra Catholic News Service dnes pripomína, že pred začiatkom stredajšej Benediktovej poslednej audiencie na Námestí sv. Petra organista hral jednu zo skladieb Johanna Sebastiana Bacha, ktorý patrí k obľúbeným skladateľom emeritného pápeža.

Skupina mladých ľudí nazvaná Papaboys zasa deň pred abdikáciou spievala pod pápežovými oknami v taliančine Bachovu kantátu "Bleib bei uns, denn es will Abend werden" (BWV 6) a modlila sa v latinčine ruženec.

V ten istý večer, o niečo neskôr, sa pred Apoštolským palácom zišlo asi 100 ľudí so sviečkami v rukách a spievali piesne známe zo Svetových dní mládeže.

Mládež v brazílskej arcidiecéze Campinas spustila na Facebooku kampaň, v ktorej vyzvala rovesníkov, aby si v deň abdikácie Benedikta XVI. obuli červené topánky alebo obliekli čokoľvek červené, odfotografovali sa a snímku zavesili na internet. Jeden z účastníkov má šancu vyhrať aplikáciu YouCat, katechizmus pre mládež.

Študenti v Dubline sa dohodli, že na pápežovo konto v mikroblogovacej sieti Twitter odošlú ďakovné správy. Na Twitteri sa objavili aj ďalšie kontá, napríklad #ThanksPontifex či #pope #goodbye.

Študenti 58 dublinských škôl na území dublinskej arcidiecézy venovali svoj trojdňový hudobný festival pápežovi, pričom do programu zaradili aj čítanie z jeho kníh.

Foto: TASR/AP
Mesto Rím je oblepené plagátmi s fotografiou pápeža a nápisom "Budete navždy s nami. Ďakujeme".

Vatikánsky poštový úrad vydal známku pri príležitosti odstúpenia Benedikta XVI. Je na nej jeho portrét s gestom so žehnajúcimi rukami na pozadí s kupolou Baziliky sv. Petra a nápis "Pápež Benedikt XVI. odstupujúci z Petrovho stolca" v latinčine s dátumom 28. februára 2013.

Talianska pošta pripravila zberateľské kolekcie známok, pečiatok a obálok súvisiacich s pontifikátom Benedikta XVI.

Vatikánsky denník L'Osservatore Romano vydal dnes špeciálnu štvorstranovú farebnú prílohu pripomínajúcu významné dni Benediktovho pontifikátu.

Vatikánsky rozhlas v posledný deň Benediktovho pôsobenia v úrade pápeža prinášal priame vstupy a počas celého dňa vysielal aj diskusie s vatikanistami.

V mnohých farnostiach na celom svete sa vo štvrtok konali ďakovné omše a modlitby za odstupujúceho pápeža. Bola to posledná príležitosť, keď sa počas eucharistickej modlitby mohlo vysloviť meno pápeža Benedikta XVI.

Viacero chrámov v Ríme i v Castel Gandolfe, kam sa Benedikt uchýlil po odchode z Vatikánu, si vo štvrtok večer uctilo jeho službu cirkvi zvonením zvonov.