Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Karol III. na návšteve organickej farmy vyrobí špeciálny syr

Britský kráľ Karol III. vystupuje so svojím historicky prvým príhovorm v nemeckom parlamente v Berlíne vo štvrtok 30. marca 2023. Foto: TASR/AP

Britský monarcha je známy pozitívnym prístupom k ochrane životného prostredia a boju proti klimatickej zmene.

Berlín 30. marca (TASR) - Britský kráľ Karol III. počas návštevy Nemecka vo štvrtok navštívi aj organickú vidiecku farmu, kde vyrobí špeciálny oranžovo sfarbený syr so znakom kráľovskej koruny. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Britský monarcha je známy pozitívnym prístupom k ochrane životného prostredia a boju proti klimatickej zmene. Tento postoj potvrdí aj návštevou organickej farmy Brodowin, asi 80 kilometrov severovýchodne od Berlína.

Farma vznikla v roku 1991 a rozprestiera sa na 2300-hektárovom pozemku. Jej majitelia podľa prísnych organických štandardov vyrábajú mliečne produkty, slnečnicový a ľanový olej, mäsové výrobky či domáce údeniny a pestujú tiež zeleninu. Elektrinu potrebnú na chod farmy zabezpečujú ich vlastné solárne panely.

Karol III. sa na farme stretne s mladými študentmi poľnohospodárstva na praxi a navštívi aj maštale pre 160 kráv, 300 kôz a kurín s 1800 sliepkami. Následne vyrobí vlastný syr typu Tilsiter (Tylžský syr). Bude ozvláštnený mrkvovou šťavou, ktorá syru dodá sladkosť a špecifickú oranžovú farbu typickú pre britský čedar.

Kráľ vlastnoručne naleje syrovú zmes do formy a uhladí ju. Syr bude potom zrieť šesť až osem týždňov. Až potom bude pripravený na konzumáciu a predaj. Zo špeciálnej syrovej zmesi bude celkovo vyrobených 150 bochníkov syra.

Majitelia farmy považujú návštevu Karola III. za veľkú česť a zároveň je "silným odkazom pre organické poľnohospodárstvo a udržateľnosť".

Agentúra AP pripomína, že ide o Karolovu prvú oficiálnu štátnu návštevu v zahraničí ako panovníka Spojeného kráľovstva, ktorým sa stal po úmrtí kráľovnej Alžbety II. Návšteva sa uskutočňuje ešte pred jeho oficiálnou korunováciou naplánovanou na 6. mája.