Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Karol III. položil veniec k pomníku padlých vojakov

Na archívnej snímke Karol III. Foto: TASR/AP

Na podujatí sa zúčastnil aj nový britský premiér Rishi Sunak a jeho predchodcovia Liz Trussová a Boris Johnson, ako aj 10.000 vojnových veteránov.

Londýn 13. novembra (TASR) - Britský kráľ Karol III. v nedeľu po prvýkrát ako panovník položil veniec k pomníku padlých vojakov na londýnskej ulici Whitehall (Cenotaph) pri príležitosti sviatku Remembrance Sunday (Spomienková nedeľa). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Karol III. nahradil svoju matku kráľovnú Alžbetu II. pri kladení venca k Cenotaphu v roku 2017, a to najmä z dôvodu jej zhoršujúceho sa zdravotného stavu. Panovníčka zomrela v septembri vo veku 96 rokov.

Spomienkové podujatie začalo o 11.00 h miestneho času (12.00 h SEČ). Po tom, čo 11-krát odbil zvon Big Ben, si Briti uctili pamiatku padlých vojakov dvomi minútami ticha. Následne Karol III. oblečený v uniforme poľného maršala položil k Cenotaphu veniec z červených makov. Ďalšie vence pridali aj panovníkovi súrodenci Edward a Anna, rovnako aj jeho syn a následník trónu princ William. Ostatní členovia kráľovskej rodiny vrátane kráľovnej manželky Kamily ceremóniu sledovali z balkóna budovy britského ministerstva zahraničných vecí.

Na podujatí sa zúčastnil aj nový britský premiér Rishi Sunak a jeho predchodcovia Liz Trussová a Boris Johnson, ako aj 10.000 vojnových veteránov, z ktorých 400 bojovalo pred 40 rokmi vo vojne o Falklandy, pripomína BBC.

Spomienkové obrady sa konajú každý rok v nedeľu najbližšiu k výročiu konca prvej svetovej vojny z 11. novembra 1918. V Británii si v tento deň medzičasom pripomínajú všetkých padlých aj z neskorších vojen, vrátane druhej svetovej vojny a konfliktov v Iraku či iných.

Symbolom utrpenia vojakov vo vojnovom konflikte sa stal červený kvet vlčieho maku. Medzinárodný deň vojnových veteránov nazývajú v niektorých krajinách aj Deň červených makov a pripnutím symbolického kvetu si ľudia pripomínajú hrdinstvo vojakov a vzdávajú im úctu.