Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Karol III. sa oficiálne stal kráľom

Britský kráľ Charles III pred členmi tajnej rady v Trónnej sále počas zasadnutia rady pre nástupníctvo trónu v Paláci svätého Jakuba v Londýne v sobotu 10. septembra 2022, kde je formálne vyhlásený za panovníka. Foto: TASR / AP

Najstarší syn zosnulej britskej panovníčky Alžbety II. sa stal kráľom Spojeného kráľovstva a hlavou štátu 14 ďalších krajín vrátane Austrálie, Kanady a Nového Zélandu automaticky po jej smrti.

Londýn 10. septembra (TASR) - Karol III. sa v sobotu predpoludním počas zasadnutia rady pre nástupníctvo trónu v Paláci svätého Jakuba v Londýne oficiálne stal novým britským kráľom. Informujú o tom britské médiá a tlačové agentúry AP AFP.

Predsedníčka nástupníckej rady Penny Mordauntová na zasadnutí tiež oficiálne ohlásila smrť kráľovnej Alžbety II.

"Princ Charles Philip Arthur George sa teraz, úmrtím našej panovníčky (Alžbety II.), stáva naším kráľom Karolom III. Bože, ochraňuj kráľa!" vyhlásila nástupnícka rady podľa agentúry AFP.

Dané vyhlásenie, ktoré ako prví podpísali princ William a kráľovná manželka Kamila, sa v sobotu o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) prečíta z balkóna Paláca svätého Jakuba. Zasadnutie je po prvý raz v dejinách vysielané v televízii.

Najstarší syn zosnulej britskej panovníčky Alžbety II. sa stal kráľom Spojeného kráľovstva a hlavou štátu 14 ďalších krajín vrátane Austrálie, Kanady a Nového Zélandu vo štvrtok automaticky po jej smrti.

Jeho oficiálne vyhlásenie však učinila v sobotu rada pre nástupníctvo trónu zložená zo stoviek politikov vrátane ministrov či bývalých premiérov, lídra opozície, ďalších vysokopostavených štátnych úradníkov, biskupov a tiež členov kráľovskej rodiny. Vyhlásenie budú sprevádzať salvy vypálené z Hyde Parku a londýnskeho Toweru.

Členovia štátnej tajnej rady sa zišli v Trónnej sále na zasadnutí rady pre nástupníctvo trónu v Paláci svätého Jakuba v Londýne v sobotu 10. septembra 2022, kde je kráľ Karol III. formálne vyhlásený za panovníka.
Foto: TASR / AP


Rada pre nástupníctvo trónu zasadá výlučne v prípade úmrtia monarchu, čo sa naposledy stalo v roku 1952, keď zomrel otec Alžbety II., kráľ Juraj VI.

Vyhlásenie sa po druhý raz bude neskôr počas soboty čítať aj v priestoroch Kráľovskej burzy v Londýne. Popoludnia majú vysokopostavení poslanci britského parlamentu vysloviť prísahu vernosti novému kráľovi. Prísahu budú môcť zložiť všetci členovia parlamentu po tom, čo sa po desiatich dňoch štátneho smútku parlament vráti do bežného chodu. Zloženie prísahy však nie je povinnosťou.

Vyhlásenie sa v nedeľu verejne prečíta aj v ďalších hlavných mestách Spojeného kráľovstva - v škótskom Edinburghu, severoírskom Belfaste a waleskom Cardiffe, ako aj v iných lokalitách, približuje denník The Guardian.

Nový britský kráľ Karol III. sa v piatok podvečer prvýkrát prihovoril verejnosti prostredníctvom videopríhovoru, v ktorom prisľúbil, že bude krajine slúžiť s "lojalitou, rešpektom a láskou".


Kráľ Karol III. zložil prísahu




Karol III., ktorého v sobotu rada pre nástupníctvo trónu v Londýne vyhlásila za nového britského kráľa, v Paláci svätého Jakuba v Londýne následne zložil a podpísal slávnostnú prísahu. TASR informuje na základe správy stanice BBC.

"Je mojou smutnou povinnosťou oznámiť vám smrť mojej milovanej matky, kráľovnej (Alžbety II.)," povedal Karol III. Dodal, že vie, ako hlboko s ním súcití celý národ a dokonca celý svet v dôsledku "nenapraviteľnej straty, akú sme my všetci utrpeli".

Zľava britský princ William, kráľovná manželka Kamila a kráľ Karol III v Paláci svätého Jakuba v Londýne v sobotu 10. septembra 2022, kde je kráľ Karol III formálne vyhlásený za panovníka.
Foto: TASR / AP


Nový monarcha zdôraznil záväzok venovať "zvyšok svojho života" svojej novej role panovníka Spojeného kráľovstva. Prisľúbil, že bude nasledovať "inšpirujúci príklad" svojej matky pozostávajúci z "celoživotnej lásky a nezištnej služby".

"Som si hlboko vedomý tohto úžasného dedičstva a povinností, ako aj obrovskej zodpovednosti panovníka, ktoré mi boli teraz odovzdané," citovala slová Karola III. BBC.

Alžbeta II. zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov a bola najdlhšie panujúcim britským monarchom - na tróne bola 70 rokov.

Karol III. podpísal dve kópie potvrdzujúce vyslovenú prísahu. Následne tak učinili aj dvaja svedkovia - jeho syn, princ William, a kráľovná manželka Kamila.


Vyhlásenie o nástupe Karola III. na trón prečítali z balkóna paláca




Vyhlásenie ustanovujúce nového britského kráľa Karola III. verejne prečítal v sobotu o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) z balkóna londýnskeho Paláca svätého Jakuba nad nádvorím Friary Court kráľovský predstaviteľ odetý v tradičnom slávnostnom odeve. TASR informuje na základe správy stanice BBC.

Ešte predtým zazneli z balkóna paláca slávnostné fanfáry z trúb. Táto ceremónia, na ktorej sa zúčastnili aj davy ľudí, vychádza z historického procesu informovania krajiny o úmrtí monarchu. Po tom, čo zaznela britská hymna vo verzii "God Save The King" (Bože, ochraňuj kráľa), tzv. "herold Podvazkového rádu" trikrát zvolal hurá novému panovníkovi.

Na počesť nástupu kráľa Karola III. na trón boli potom vypálené salvy z diel - 41-krát z Hyde Parku a 62-krát z londýnskeho Toweru.

David Vines White, v strede, číta vyhlásenie nového kráľa, kráľa Karola III., z balkóna Friary Court v Paláci svätého Jakuba v Londýne, sobota 10. septembra 2022 po tom, čo bol kráľ Karol III. formálne vyhlásený za panovníka.
Foto: TASR / AP


Karol III. sa v sobotu predpoludním počas zasadnutia rady pre nástupníctvo trónu v Paláci svätého Jakuba v Londýne oficiálne stal novým britským kráľom.

Najstarší syn zosnulej britskej panovníčky Alžbety II. sa však kráľom Spojeného kráľovstva a hlavou štátu 14 ďalších krajín vrátane Austrálie, Kanady a Nového Zélandu stal automaticky už vo štvrtok po jej smrti.

Agentúra AP v sobotu uviedla, že Karol III. schválil nariadenie, podľa ktorého bude deň pohrebu kráľovnej Alžbety II. vyhlásený za štátny sviatok. Presný termín, kedy sa pohreb bude konať, zatiaľ nebol oznámený. Podľa denníka The Guardian sa očakáva, že to bude v pondelok 19. septembra.

Britské médiá predtým informovali, že pohreb Alžbety II. sa uskutoční vo Westminsterskom opátstve približne desať dní po jej smrti.