Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Karol III. sa zúčastnil na veľkonočnej bohoslužbe vo Windsore

Britský kráľ Karol III. a kráľovná Camilla odchádzajú po tom, ako sa v nedeľu 31. marca 2024 zúčastnili na Veľkonočnej bohuslužbe v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor v Anglicku. Foto: TASR/AP

Kráľovský pár po príchode ku Kaplnke sv. Juraja radostne mával ľuďom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 31. marca (TASR) - Britský kráľ Karol III. sa v nedeľu spolu s manželkou, kráľovnou Camillou a ďalšími členmi britskej kráľovskej rodiny zúčastnil na veľkonočnej bohoslužbe na hrade Windsor. Išlo o jeho prvé významnejšie verejné vystúpenie, odkedy mu vo februári diagnostikovali rakovinu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Kráľovský pár po príchode ku Kaplnke sv. Juraja radostne mával ľuďom. Podľa záberov zverejnených stanicou BBC sa Karol s davom aj porozprával a s ľuďmi si podal ruku.

Karolovo vystúpenie na verejnosti sa považuje za snahu upokojiť verejnosť po tom, čo sa britský kráľ začiatkom februára stiahol z verejných povinností, keď oznámil, že podstupuje liečbu bližšie nešpecifikovaného typu rakoviny.

Zatiaľ čo oficiálnu prácu a administratívne úlohy naďalej vykonáva za zatvorený dverami, účasť na kráľovskej udalosti, akou je veľkonočná bohoslužba, je podľa AP vnímaná ako pozitívne signál o jeho zdravotnom stave.

Na bohoslužbe sa zúčastnil aj panovníkov mladší brat Edward, vojvoda z Edinburghu, spolu so svojou rodinou. Nezúčastnil sa jej však kráľov syn, princ William ani jeho manželka Catherine s ich deťmi.

Princezná z Walesu totiž nedávno tiež oznámila, že jej diagnostikovali rakovinu a podrobuje sa chemoterapii. Uviedla pritom, že operácia brušnej dutiny, ktorej sa podrobila v januári, bola úspešná, a pôvodne sa predpokladalo, že nejde o rakovinu. Neskoršie testy však odhalili onkologické ochorenie.