Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Karol III. si pripomenul výročie nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu

Britský kráľ Charles III, vo štvrtok 23. februára 2023. Foto: TASR/AP

Zelenskyj navštívil Spojené kráľovstvo 8. februára, vystúpil s prejavom pred členmi oboch komôr britského parlamentu a stretol sa s premiérom Rishim Sunakom.

Londýn 24. februára (TASR) - Britský kráľ Karol III. si v piatok pripomenul výročie začiatku ukrajinskej vojny odsúdením "nevyprovokovaného totálneho útoku" na Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Už je tomu rok, čo obyvatelia Ukrajiny nepredstaviteľne trpia nevyprovokovaným totálnym útokom na územie svojho štátu. Svet s hrôzou sleduje všetko to zbytočné utrpenie," uviedol britský panovník v neobvykle otvorenom vyhlásení, v ktorom však Rusko menovite nespomína.

Pripomenul, že vo februári sa v Londýne stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby mu vyjadril svoju osobnú podporu pre ukrajinský ľud.

Zelenskyj navštívil Spojené kráľovstvo 8. februára, vystúpil s prejavom pred členmi oboch komôr britského parlamentu a stretol sa s premiérom Rishim Sunakom. Britániu požiadal o dodanie stíhačiek na boj proti ruským inváznym jednotkám.

Rusko spustilo rozsiahly útok na susednú Ukrajinu vlani 24. februára. Ruský prezident Vladimir Putin ho označil za "špeciálnu vojenskú operáciu", ktorej cieľom má byť "demilitarizácia a denacifikácia Ukrajiny".