Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Karola III. vyhlásili za kráľa v Škótsku, Walese i Severnom Írsku

Na snímke britský kráľ Karol III.. Foto: TASR/AP

Karol III. nastupuje na trón po svojej matke Alžbete II., ktorá vládla viac než 70 rokov.

Edinburgh/Cardiff/Belfast 11. septembra (TASR) - Nového britského panovníka Karola III. v nedeľu oficiálne vyhlásili za kráľa v hlavným mestách jednotlivých častí Spojeného kráľovstva - v škótskom Edinburghu, severoírskom Belfaste i metropole Walesu Cardiff. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC.

Text vyhlásenia prečítali predstavitelia príslušných úradov, ktoré majú na starosti heraldiku v jednotlivých častiach Spojeného kráľovstva a vo Walese aj námestník britského panovníka vo waleskom grófstve South Glamorgan. V Cardiffe text prečítali v angličtine i waleštine, píše BBC. Vo všetkých troch mestách následne vypálili 21 sálv z diel. V každom z nich sa zhromaždili tisíce ľudí.

Karol III. nastupuje na trón po svojej matke Alžbete II., ktorá vládla viac než 70 rokov. Táto panovníčka zomrela vo veku 96 rokov vo štvrtok 8. septembra na zámku Balmoral v Škótsku.

Jej najstarší syn princ Charles sa na základe zákona o nástupníctve (Act of Settlement) z roku 1701 automaticky stal novým vládcom, vysvetľuje na svojej webovej stránke BBC.

Princ z Walesu Charles si zvolil panovnícke meno Karol III. V sobotu ho nástupnícka rada v Paláci svätého Jakuba v Londýne na formálnej slávnosti vyhlásila za nového britského kráľa. Takéto slávnosti s v nedeľu konali aj v Edinburghu, Cardife a Belfaste.