Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Kasianov: Mysliaci Rusi chápu, že vedenie krajiny Navaľného šikanuje

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Situácia v krajine dozrieva a do konca tohto roka sa to zmení, či si to bude vedenie želať alebo nie, ale ľudia sa prebúdzajú, tvrdí predseda ruskej Strany národnej slobody.

Moskva 16. februára (TASR) - Predseda ruskej Strany národnej slobody (PARNAS) Michail Kasianov označil v utorok súdne procesy s opozičným politikom Alexejom Navaľným za vykonštruované a zacielené na široké masy. "Mysliaci ľudia" podľa Kasianova chápu, že vedenie krajiny šikanuje "najvýraznejšieho vodcu opozície".

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy sa Kasianov vyjadril, že rovnako ako pred šiestimi rokmi zavraždený Boris Nemcov sa aj Navaľnyj, ktorý prežil otravu, stal "vlajkonosičom" opozície.

Podľa Kasianova "situácia v krajine dozrieva a do konca tohto roka sa to zmení, či si to bude vedenie želať alebo nie, ale ľudia sa prebúdzajú". Kasianov však súčasne dodal, že represie zo strany úradov vo vzťahu k Navaľnému a jeho podporovateľom sa zintenzívnia.

Opozičný komunálny politik Iľja Jašin upozornil, že Navaľnému v súdnom procese v kauze údajného ohovárania veterána druhej svetovej vojny "nemôžu ani zvýšiť trest" odňatia slobody.

Podobne ako Kasianov si aj Jašin myslí, že celá kauza je určená pre široké masy a televízie, aby Navaľného a hnutie na jeho podporu zdiskreditovali. V spravodajstve štátnych TV kanálov sa totiž dôrazne poukazuje na to, že "urazil veterána" a "dotkol sa najposvätnejšieho, čo máme: nášho veľkého víťazstva" v druhej svetovej vojne, upozornil Jašin.

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Podľa Jašina Navaľnyj vyvoláva na najvyšších miestach mocenského rebríčka v Rusku "takú zúrivosť, že už neexistuje racionálne vysvetlenie pre to, čo sa v súvislosti s ním deje".

Právnik Iľja Novikov pre Echo Moskvy analyzoval požiadavku prokuratúry na vznesenie nových obvinení voči Navaľnému, ktorá zaznela v utorok počas súdneho procesu v kauze ohovárania veterána.

Prokuratúra požiadala vyšetrovateľov, aby preverili, či sa Navaľnyj svojimi výrokmi a poznámkami počas súdneho procesu nedopustil urážky sudkyne, prokurátorky i samotného poškodeného.

Novikov poukázal na to, že ak by sa "akákoľvek iná osoba v akomkoľvek inom procese" správala tak ako Navaľnyj, okamžite by bola vykázaná zo súdnej siene aj pre oveľa menej expresívne výroky. "Navaľného nebolo možné vykázať, pretože neexistoval taký príkaz," tvrdí Novikov. Podľa jeho slov sa o Navaľného správaní v súdnej sieni "niekde" rokovalo a "tam" aj padlo rozhodnutie "venovať sa tomu osobitne".

Novikov tiež poznamenal, že Navaľného "odovzdaný" prístup k týmto novým obvineniam "je veľmi pochopiteľný, pretože dokonale chápe, že obvinení bude toľko, koľko sa im zachce".

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Advokát zdôraznil, že to, čo sa deje na zasadaní súdu, je "nerozhodovanie na mieste ľuďmi, ktorých vidíme, ale je to implementácia toho, o čom už bolo rozhodnuté" na inom mieste.

Podľa Novikova bol tento scenár zrejmý od chvíle, ako sa Navaľnyj pred mesiacom vrátil do Ruska.

Na tento súdny proces s Navaľným v utorok reagoval aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý na brífingu v Moskve vyhlásil, že urážanie veteránov je v Rusku neprijateľné.

Súdne pojednávanie v tejto veci sa bude konať 20. februára. V tento deň sa však pred iným súdom v Moskve koná aj odvolacie konanie v kauze Yves Rocher, v ktorom bol Navaľnému zmenený podmienečný trest väzenia na nepodmienečný.