Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Katalánci v neoficiálnom referende hlasovali o nezávislosti

Rad ľudí, ktorí sa zúčastňujú na referende o nezávislosti, čaká pred volebnou miestnosťou v Barcelone 9. novembra 2014. Napriek dôraznému odporu španielskej vlády a súdnemu zákazu sa dnes v Katalánsku koná neoficiálne referendum o nezávislosti. Foto: TASR/AP

Podľa prieskumov si väčšina to 7,5 milióna obyvateľov Katalánska želá oficiálne hlasovanie o nezávislosti. Odtrhnutie od Španielska si želá približne polovica.

Barcelona 9. novembra (TASR) - Katalánska vláda dnes oznámila, že na neformálnom referende o samostatnosti tohto španielskeho regiónu sa zúčastnilo viac ako milión voličov. Informovala o tom agentúra AP.

Vláda referendum zorganizovala aj napriek tomu, že španielsky ústavný súd v utorok hlasovanie pozastavil. Súd uznal námietku španielskej vlády, podľa ktorej je referendum protiústavné.

Katalánska vláda oznámila, že na hlasovaní sa zúčastnilo viac ako 1,1 milióna ľudí z celkového počtu 5,4 milióna oprávnených voličov. Výsledky referenda by mali byť oznámené v pondelok ráno.

Katalánci v dlhých radoch čakajú na možnosť hlasovať v referende o nezávislosti
Foto: TASR/AP


"Napriek obrovským prekážkam sa nám podarilo dostať k volebným urnám a hlasovať," povedal katalánsky premiér Artur Mas.

Katalánci sa mohli vyjadriť k dvom otázkam: Malo by byť Katalánsko štátom? Ak áno, malo by byť nezávislé?

Podľa prieskumov si väčšina to 7,5 milióna obyvateľov Katalánska želá oficiálne hlasovanie o nezávislosti. Odtrhnutie od Španielska si želá približne polovica.