Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Katalánci si pripomenuli piate výročie referenda o nezávislosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prieskumy verejnej mienky naďalej ukazujú, že tento bohatý región je v otázke odtrhnutia sa od zvyšku Španielska rozdelený približne rovnako ako pred piatimi rokmi, dodala AP.

Barcelona 1. októbra (TASR) - Tisíce Kataláncov sa v sobotu zišli v Barcelone, aby si pripomenuli piate výročie referenda o nezávislosti tohto prosperujúceho regiónu ležiaceho na východe Španielska, informovala agentúra AP.

Referendum, ktoré španielsky najvyšší súd ešte pred jeho konaním vyhlásil za protiústavné, poznačili zrážky s políciou, keď sa - väčšinou neúspešne - pokúsila skonfiškovať hlasovacie urny.

Voliči sa v tomto referende vyslovili za odštiepenie Katalánska od zvyšku Španielska.

AP však súčasne pripomenula, že väčšina Kataláncov, ktorí boli za zotrvanie regiónu vo zväzku so Španielskom, hlasovať nešla, pretože im blízke politické strany referendum bojkotovali.

Katalánski separatistickí zákonodarcovia však využili výsledok referenda na jednostranné vyhlásenia nezávislosti, ku ktorému došlo 27. októbra 2017.

Tento ich krok však nezískal žiadnu medzinárodnú podporu a nemal ani žiadny praktický dosah.

Španielska vláda však v reakcii na vyhlásenie nezávislosti okamžite uvalila na región svoju správu. Separatistickí lídri zo Španielska buď utiekli, alebo boli stíhaní a odsúdení na tresty väzenia.

Prieskumy verejnej mienky naďalej ukazujú, že tento bohatý región je v otázke odtrhnutia sa od zvyšku Španielska rozdelený približne rovnako ako pred piatimi rokmi, dodala AP.

Okrem toho separatistické hnutie je od svojho víťazstva v referende bez výraznej vedúcej osobnosti. Hádky medzi jeho dvoma hlavnými politickými stranami dospeli do bodu, keď jedna z nich hrozí odchodom z regionálnej vlády pod vedením Pereho Aragonesa, ktorý je za pokračovanie rozhovorov s Madridom.

Rozpory v separatistickom tábore sa prejavili aj v sobotu, keď časť davu v Barcelone skandovala: "Aragones, odstúp!".

Táto časť Kataláncov totiž považuje Aragonesov zámer, že požiada Španielsko o usporiadanie úradmi povoleného referenda, za popretie odkazu referenda z roku 2017.