Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Katalánci vytvorili živú reťaz, aby podporili snahy o nezávislosť

Španielsky premiér Mariano Rajoy. Foto: FOTO TASR/AP

Španielsky premiér Mariano Rajoy opakovane vyhlásil, že referendum o odtrhnutí časti krajiny by bolo protiústavné.

Barcelona 11. septembra (TASR) - Rádovo stovky tisícov stúpencov nezávislosti Katalánska vytvorilo dnes popoludní 400 kilometrov dlhú "živú" reťaz na podporu svojho úsilia a usporiadania referenda o tejto otázke.

Katalánci sa inšpirovali podobnou demonštráciou z roku 1989, ktorá sa uskutočnila v pobaltských krajinách Estónsku, Lotyšsku a Litve, keď boli ešte súčasťou Sovietskeho zväzu.

Koordinátorom akcie, ktorá sa na severe začínala vo francúzskej obci Le Pertus a na juhu siahala až po Alcanar, bolo Katalánske národné zhromaždenie (ANC). Reťaz, ktorú tvorilo 778 úsekov, prechádzala cez 86 obcí a miest, vrátane Barcelony, Gerony a Tarragony.

Účastníci boli popri početných tričkách vyrobených na túto príležitosť odetí sčasti aj v dresoch futbalového veľkoklubu FC Barcelona. Mnohí z nich mali v rukách katalánske vlajky.

Na akcii pod mottom "Katalánska cesta k nezávislosti" sa v uliciach Barcelony podieľali viacerí členovia katalánskej regionálnej vlády, ako aj vedenie mesta vrátane jeho primátora.

Katalánski separatisti dúfajú, že sa im podobnými akciami podarí presvedčiť vládu v Madride o nevyhnutnosti konania referenda o spornej otázke. Španielsky premiér Mariano Rajoy opakovane vyhlásil, že referendum o odtrhnutí časti krajiny by bolo protiústavné.