Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Katalánka oslavuje 116. narodeniny, je zrejme najstarší človek na Zemi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dobrá strava a spôsob života spolu s dobrými vzťahmi s rodinou a priateľmi sú podľa nej tiež dôležité, keď človek chce dosiahnuť taký vysoký vek.

Barcelona 4. marca (TASR) - Španielka María Branyasová, ktorá je najstarším žijúcim človekom na Zemi, sa v sobotu dožila 116 rokov. Informoval o tom na svojom webe denník Catalan News.

Na účte na Twitteri, ktorý pravidelne informuje o Maríi Branyasovej, bola pri tejto príležitosti uverejnená časť prekladu básne o bilancovaní v starobe od českého básnika a nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Jaroslava Seiferta.

Katalánka, ktorá sa narodila 4. marca 1907 v San Franciscu v Spojených štátoch, vystriedala na poste najstaršej žijúcej osoby na planéte Lucile Randonovú, 118-ročnú francúzsku mníšku, ktorá zomrela 17. januára tohto roku.

Branyasová sa dostala na prvé miesto v dlhovekosti podľa záznamov Gerontologickej výskumnej skupiny (GRG), ktorá je už viac ako 20 rokov hlavným zdrojom údajov o najstaršom človeku v Guinnessovej knihe rekordov.

V odpovedi na otázky, ktorý jej pred jej narodeninami zaslali Catalan News, Branyasová uviedla, že "dlhovekosť súvisí so šťastím a dobrou genetikou". Dobrá strava a spôsob života spolu s dobrými vzťahmi s rodinou a priateľmi sú podľa nej tiež dôležité, keď človek chce dosiahnuť taký vysoký vek.