Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Katalánskemu premiérovi Torrovi zakázali vykonávať funkciu

Quim Torra, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Španielsky premiér Pedro Sánchez potrebuje podporu katalánskych separatistov pri hlasovaní o vyslovení dôvery jeho vláde. Republikánska ľavica Katalánska (ERC) vo štvrtok avizovala, že ho podporí.

Madrid 3. januára (TASR) - Španielska Ústredná volebná komisia v piatok zakázala Quimovi Torrovi zastávať funkciu katalánskeho premiéra, informovala agentúra AFP.

Komisia rozhodla, že Torra nemôže ďalej vykonávať mandát poslanca katalánskeho parlamentu, čo znamená, že nemôže zastávať ani post premiéra autonómneho spoločenstva Katalánsko, uvádza na svojej webovej stránke denník El País.

Torra podľa AP v predchádzajúcich dňoch uviedol, že v prípade zbavenia mandátu sa bude snažiť dosiahnuť hlasovanie o dôvere v katalánskom parlamente. Podľa jeho slov ho jedine tento parlament môže vyhlásiť za nespôsobilého zastávať funkciu.

Španielsky súd Torru 19. decembra obvinil z neuposlúchnutia úradného nariadenia a odsúdil ho na 18-mesačný zákaz zastávať verejný úrad. Súd takisto udelil Torrovi pokutu približne 30.000 eur.

Najvyšší regionálny súd Katalánska vysvetlil svoj verdikt tak, že Torra odmietol dodržiavať nariadenia španielskej volebnej komisie, a nie je teda spôsobilý zastávať verejný úrad.

Komisia vydala v marci 2019 príkaz, aby z budovy, v ktorej sídli katalánska vláda, odstránili symboly vyjadrujúce podporu nezávislosti Katalánska. Boli medzi nimi aj žlté stužky, ktoré dávajú najavo solidaritu s uväznenými lídrami katalánskych separatistov.

Komisia takýto príkaz vydala opakovane v období pred aprílovými parlamentnými voľbami i májovými voľbami do Európskeho parlamentu. Torra podľa vlastných slov príkaz nerešpektoval, pretože bol "nezákonný".

Španielsky premiér Pedro Sánchez potrebuje podporu katalánskych separatistov pri hlasovaní o vyslovení dôvery jeho vláde. Republikánska ľavica Katalánska (ERC) vo štvrtok avizovala, že ho podporí.

Prvé kolo hlasovania sa uskutoční cez víkend a prípadné druhé na budúci týždeň v utorok.