Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Katalánski lídri podali žalobu za údajné sledovanie ich telefónov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Torrenta podľa článkov niekto ešte minulý rok upozornil, že na jeho telefóne je nainštalovaný softvér, ktorý sa podľa jeho výrobcu predáva iba vláde a bezpečnostným službám.

Barcelona 30. júla (TASR) - Dvaja katalánski separatistickí politici zažalovali vo štvrtok bývalého šéfa španielskej spravodajskej služby Félixa Sanza Roldána za údajný pokus o sledovanie ich telefónov. Informovala o tom agentúra AP.

Predseda katalánskeho regionálneho parlamentu Roger Torrent a člen mestskej rady v Barcelone Ernest Maragall zároveň podali na súde v Barcelone žalobu aj na izraelskú technologickú firmu NSO Group, ktorá mala špionážny softvér vytvoriť.

O sledovaní Torrentovho telefónu informovali začiatkom júla denníky El País a The Guardian. Torrenta podľa článkov niekto ešte minulý rok upozornil, že na jeho telefóne je nainštalovaný softvér, ktorý sa podľa jeho výrobcu predáva iba vláde a bezpečnostným službám.

Špionážny softvér údajne využíva chybu v aplikácii WhatsApp, vďaka ktorej vie sprístupniť celý obsah daného telefónu.

Správy britských a španielskych médií však neposkytli nijaký priamy dôkaz o sledovaní Torrentovho telefónu.

Španielska tajná služba CNI bezprostredne po zverejnení informácie záležitosť odmietla komentovať.

Španielsky premiér Pedro Sánchez reagoval tvrdením, že jeho vláda si nie je vedomá nijakého sledovania. Takýto krok by si podľa neho vyžadoval súhlas sudcu.

Snahy Katalánska o sebaurčenie dosiahli svoj vrchol v roku 2017, keď sa v tomto regióne konalo jednostranne vyhlásené referendum o nezávislosti, ktoré španielske súdy označili za protiústavné a nezákonné. Viacero najvyššie postavených separatistických lídrov si momentálne odpykáva vo väzení tresty za svoju úlohu v organizovaní tohto ľudového hlasovania.