Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Katalánski politici obvinili Madrid z politického prenasledovania

Europoslanec a bývalý katalánsky líder Carles Puigdemont (uprostred) a europoslanci Toni Comín (vľavo) a Clara Ponsatíová (vpravo) stoja pred budovou Európskeho parlamentu v Bruseli 9. marca 2021. Foto: TASR/AP

Puigdemont a bývalí ministri jeho vlády - Clara Ponsatíová a Toni Comín - čelia v Španielsku obvineniam v spojitosti s neúspešným pokusom o vyhlásenie nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Brusel 9. marca (TASR) - Trojica katalánskych politikov obvinila v utorok Španielsko z "politického prenasledovania" po tom, ako ich Európsky parlament zbavil imunity, informovala agentúra AFP.

Jeden z politikov, bývalý katalánsky líder Carles Puigdemont, rozhodnutie EP označil za "smutný deň pre Európsky parlament" a "jasný prípad politického prenasledovania", píše AFP.

Puigdemont a bývalí ministri jeho vlády - Clara Ponsatíová a Toni Comín - čelia v Španielsku obvineniam v spojitosti s neúspešným pokusom o vyhlásenie nezávislosti Katalánska z roku 2017. Rozhodnutie EP umožní Španielsku žiadať o vydanie týchto troch poslancov EP na trestné stíhanie.

Europoslanec a bývalý katalánsky líder Carles Puigdemont (uprostred) a europoslanci Toni Comín (vpravo) a Clara Ponsatíová (vľavo) prichádzajú na tlačovú konferenciu v Európskom parlamente v Bruseli 9. marca 2021.
Foto: TASR/AP


EP o vydaní europoslancov rozhodoval v pondelok večer v tajnom hlasovaní. Puigdemont, Ponsatíová a Comín boli v roku 2019 zvolení za poslancov EP, čo znamená, že získali pred trestným stíhaním imunitu.

Rozhodnutie EP podľa španielskej ministerky zahraničných vecí Aranche Gonzálezovej Layovej zaručilo, že poslanci imunitu z EP nemôžu použiť na ochranu pred súdnym stíhaním vo svojich krajinách.

Comín žije, podobne ako Puigdemont, v Belgicku a bol naňho vydaný európsky zatykač. Ponsatíová sa usadila v Škótsku a čelí tam žiadosti o vydanie do Španielska. Súdy v Belgicku, Nemecku aj Británii doteraz zamietli všetky žiadosti Madridu o ich vydanie.