Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Katalánski separatisti prispeli k schváleniu rozpočtových opatrení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za nové výdavkové stropy zahlasovalo 168 poslancov dolnej komory španielskeho parlamentu. Proti bolo 150 zákonodarcov a 19 sa zdržalo hlasovania, vrátane 13 zástupcov ERC.

Madrid 27. februára (TASR) - Španielsky parlament vo štvrtok schválil nové výdavkové stropy aj s prispením katalánskych separatistov. Informovali o tom agentúra AFP a denník El País na svojej webovej stránke.

Poslanci proseparatistickej strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC) sa zdržali hlasovania, čo bolo podľa El País dôležité na schválenie opatrení. Ich prijatie je podľa AFP "prvým krokom" ku schváleniu rozpočtu na rok 2020.

Za nové výdavkové stropy zahlasovalo 168 poslancov dolnej komory španielskeho parlamentu. Proti bolo 150 zákonodarcov a 19 sa zdržalo hlasovania, vrátane 13 zástupcov ERC.

Španielska vláda začala v stredu rozhovory s katalánskymi separatistami, cieľom ktorých je vyriešenie krízy v Katalánsku. ERC žiadala rozhovory výmenou za podporu Sánchezovej vláde a prípadnú podporu pre jeho návrh rozpočtu na rok 2020.

Sánchez v januári tohto roka dosiahol koaličnú dohodu s radikálnou ľavicovou alianciou Unidas Podemos (Spoločne môžeme). Jeho vláda však potrebuje podporu proseparatistickej strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC).

V prípade, že parlament nový rozpočet neschváli, v krajine by sa mali konať nové parlamentné voľby. Takáto situácia nastala vo februári 2019, keď Sánchez vypísal predčasné voľby po tom, ako parlament neodhlasoval návrh rozpočtu na rok 2019 predložený jeho menšinovou vládou.