Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Katalánci chcú usporiadať plebiscit v pôvodnom termíne

Muž fajčí na balkóne na ktorom je zavesená zástava "estelada", ktorá symbolizuje nezávislosť Katalánska počas demonštrácie v Barcelone 11. septembra 2014. Katalánski Foto: TASR/AP

Katalánska vláda tak chce urobiť napriek rozhodnutiu Ústavného súdu.

Barcelona 3. októbra (TASR) - Katalánska vláda sa dnes napriek zablokovaniu ohláseného plebiscitu predbežným opatrením súdu rozhodla usporiadať referendum o nezávislosti regiónu v plánovanom termíne, teda 9. novembra.

Ako informovala agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu vlády Francesca Honsa, stalo sa tak na stretnutí premiéra Artura Masa s vedúcimi predstaviteľmi strán zastúpených v regionálnom parlamente v Barcelone.

Katalánska vláda chce tiež požiadať španielsky ústavný súd v Madride o čo najrýchlejšie zrušenie predbežného opatrenia s cieľom umožniť Kataláncom uplatnenie ich volebného práva "za najlepších demokratických podmienok".

Iba krátko pred rozhodnutím katalánskeho vedenia oznámila podpredsedníčka španielskej centrálnej vlády Soraya Sáenz de Santamaría, že vláda premiéra Mariana Rajoya sa opäť obráti na ústavný súd, ak sa katalánsky premiér definitívne nezriekne svojich plánov. Madrid trvá na tom, že o eventuálnom odčlenení Katalánska by mali hlasovať všetci občania Španielska.