Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Katalánsko pre nárast počtu infikovaných znovu zavedie reštrikcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Španielsku prestalo byť od 26. júna povinné nosenie rúšok v tých vonkajších priestoroch, kde ľudia dokážu medzi sebou dodržiavať rozstupy, pripomína AFP.

Barcelona 6. júla (TASR) - Katalánsko v utorok oznámilo, že opätovne zavedie epidemiologické reštrikcie, ako napríklad obmedzenia týkajúce sa nočného života. Tamojšie úrady sa tak rozhodli v snahe dostať pod kontrolu narastajúci počet prípadov nákazy novým koronavírusom, a to najmä medzi mladými nezaočkovanými ľuďmi, informuje agentúra AFP.

Hovorkyňa katalánskej vlády Patrícia Plajová uviedla, že od nadchádzajúceho víkendu budú zatvorené nočné kluby. Zároveň dodala, že na podujatiach na vonkajšom priestranstve poriadaných pre viac ako 500 ľudí bude potrebné preukázať sa buď negatívnym testom na COVID-19, alebo dokladom o absolvovaní očkovania.

"Nemôžeme predstierať, že sme vírus už porazili... Pandémia sa neskončila, nové varianty sú veľmi nákazlivé a stále máme významné časti obyvateľstva, ktoré nie sú zaočkované," uviedla hovorkyňa. Ďalej povedala, že nosenie rúšok by malo byť opäť povinným aj vonku, avšak takéto opatrenie môže zaviesť len ústredná vláda v Madride.

V Španielsku prestalo byť od 26. júna povinné nosenie rúšok v tých vonkajších priestoroch, kde ľudia dokážu medzi sebou dodržiavať rozstupy, pripomína AFP.

Niekoľko menších španielskych regiónov v ostatných dňoch v reakcii na nárast nových prípadov infekcie znovu obmedzilo spoločenský život. Autonómne spoločenstvo Navarra na severovýchode Španielska napríklad posunulo zatváracie hodiny nočných klubov z 03.00 h ráno na 01.00 h. Región Kantábria zase úplne zrušil nočný život vo viacerých mestách.

V 47-miliónovom Španielsku je dosiaľ oboma potrebnými dávkami proticovidovej vakcíny zaočkovaných niečo vyše 40 percent obyvateľov, čo predstavuje v rámci európskych krajín jednu z najvyšších úrovni vakcinácie obyvateľstva. Miera úplnej zaočkovanosti je tam však výrazne nižšia pri mladých ľuďoch vo veku 20-29 rokov, z ktorých je zaočkovaná len desatina.

Celoštátna 14-dňová incidencia predstavovala v pondelok podľa španielskeho ministerstva zdravotníctva 204 infikovaných na 100.000 obyvateľov, čo je o 95 viac než pred týždňom. Výlučne medzi mladými však táto hodnota bola až takmer 600 infikovaných na 100.000 obyvateľov.

Španielsko zaznamenalo od začiatku pandémie vyše 3,8 milióna prípadov nákazy a viac ako 81.000 úmrtí, pričom v rámci Európy patrí ku krajinám, ktoré pandémia zasiahla najhoršie.