Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Katalánsko podniklo ďalší krok k vyhláseniu referenda o nezávislosti

Starý pán sedí na vozíku zabalený do zástavy "estelada", ktorá symbolizuje nezávislosť Katalánska Foto: TASR/AP

Prípadné katalánske referendum by nespustilo proces oddelenia tohto regiónu od Španielska.

Barcelona 19. septembra (TASR) - Katalánsky parlament dnes veľkou väčšinou hlasov udelil regionálnemu lídrovi Arturovi Masovi právomoc vyhlásiť referendum o nezávislosti od Španielska.

Členovia regionálneho poslaneckého zboru schválili príslušnú legislatívu pomerom hlasov 106 ku 28. Šéf katalánskej autonómnej vlády Artur Mas zatiaľ neuviedol, kedy podpíše dekrét o vypísaní plebiscitu.

Podľa očakávaní sa bude referendum v 7,5-miliónovom bohatom Katalánsku konať 9. novembra. Španielsky premiér Mariano Rajoy je odhodlaný zabrániť konaniu hlasovania, ktoré centrálna vláda v Madride kategoricky odmieta ako protiústavné.

Artur Mas trvá na tom, že Katalánci musia mať rovnaké právo vyjadriť sa k otázke nezávislosti, aké tento týždeň mohli uplatniť Škóti, ktorí sa napokon rozhodli pre zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

Na rozdiel od Škótska by prípadné katalánske referendum nespustilo proces oddelenia tohto regiónu od Španielska. V prípade, že sa plebiscit bude konať a voliči v ňom podporia myšlienku nezávislosti, Mas bude mať - ako tvrdí - dostatočný politický mandát, aby o tejto otázke seriózne vyjednával s madridskou vládou.

Španielska ústava však zakazuje referendá, ktoré by sa konali len v jednej časti krajiny. Experti preto predpovedajú, že hlasovanie napokon z tohto dôvodu zablokuje španielsky ústavný súd.

Podľa prieskumov je za uskutočnenie referenda väčšina Kataláncov, ale v otázke nezávislosti sú rozdelení približne na dva rovnaké tábory. Stúpencov odtrhnutia od Španielska by však výrazne ubudlo, ak by Katalánsko malo prísť o ekonomické výhody vyplývajúce z členstva v EÚ.