Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Katalánsko podniklo ďalší krok k referendu o nezávislosti

Španielsky premiér Mariano Rajoy Foto: TASR/AP

Španielsky premiér Rajoy odmieta akékoľvek rozhovory s katalánskymi separatistami.

Madrid 16. januára (TASR) - Katalánski regionálni poslanci schválili dnes žiadosť o konanie referenda o vyhlásení nezávislosti, adresovanú ústrednému parlamentu v Madride, oznámila agentúra Reuters.

Katalánsky poslanecký zbor v Barcelone napriek ostrému nesúhlasu španielskej vlády schválil navrhovanú žiadosť v pomere hlasov 87 ku 43. Traja prítomní poslanci sa zdržali hlasovania.

Španielsky premiér Mariano Rajoy je odhodlaný nepripustiť konanie plebiscitu o budúcnosti autonómneho Katalánska, ktorý označuje za protiústavný. Referendum presadzuje katalánsky premiér Artur Mas a miestne separatistické strany. Podľa prieskumov je za uskutočnenie hlasovania až 80 percent Kataláncov, zatiaľ vyhlásenie nezávislosti podporuje asi polovica z nich.

Stúpencov odtrhnutia od Španielska by však výrazne ubudlo, ak by Katalánsko malo prísť o ekonomické výhody vyplývajúce z členstva v EÚ. Brusel varoval, že nezávislé Katalánsko by zostalo mimo akýchkoľvek európskych dohovorov.

Katalánski separatisti chcú položiť voličom dve otázky v znení: "Chcete, aby bolo Katalánsko štátom?" a "Chcete, aby bol tento štát nezávislý?". Podľa ich predstáv by sa referendum malo konať ešte v novembri tohto roku.

Počas dnešného hlasovania sa pred budovou parlamentu v Barcelone zhromaždili desiatky stúpencov aj odporcov nezávislosti. Podľa agentúry Reuters je takmer isté, že poslanci španielskeho národného parlamentu žiadosť katalánskych poslancov odmietnu. Očakáva sa, že premiér Katalánska po zamietnutí stanoví termín referenda bez povolenia Madridu. Tento krok potom zrejme zablokuje španielsky ústavný súd.

Pozorovatelia sa obávajú, že by celý proces mohol vyústiť do patovej situácie a eskalácie napätia v Katalánsku a totálnej roztržky medzi Barcelonou a Madridom.

Španielsky premiér Rajoy odmieta akékoľvek rozhovory s katalánskymi separatistami a podľa politológov v súčasnosti neexistuje priestor na riešenie sporu prostredníctvom rokovaní.