Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Za nezávislosť demonštrovali v uliciach Barcelony státisíce Kataláncov

Starý pán sedí na vozíku zabalený do zástavy "estelada", ktorá symbolizuje nezávislosť Katalánska počas demonštrácie v Barcelone 11. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Odborníci však predpokladajú, že výsledky volieb ústavný súd neuzná, argumentujúc tým, že referendum môže vyhlásiť iba centrálna vláda.

Barcelona 11. septembra (TASR) - Státisíce stúpencov nezávislosti Katalánska demonštrovali dnes v uliciach Barcelony. Dve hlavné triedy metropoly tohto autonómneho španielskeho regiónu boli preplnené ľuďmi skandujúcimi "Nezávislosť, nezávislosť".

Väčšina účastníkov mítingu i pochodu ulicami mesta bola odetá v národných katalánskych farbách - žltej a červenej, mnohí v dresoch populárneho futbalového veľkoklubu FC Barcelona. Všetci žiadali, aby sa 9. novembra uskutočnil plebiscit avizovaný katalánskym premiérom Arturom Masom, ktorý ústredná španielska vláda v Madride striktne odmieta ako nezákonný.

V uliciach v centre Barcelony dnes nechýbali dvojice mladých ľudí ani dôchodcov, či celé rodiny zastúpené niekedy i príslušníkmi štyroch generácií. Pri príležitosti katalánskeho národného sviatku (Diada Nacional de Catalunya), pripomínajúceho okrúhle 300. výročie pádu Barcelony a snahy Kataláncov o autonómiu vo vojne z roku 1714, prišli dať demonštrujúci najavo, že nechcú, aby ich právo na sebaurčenie niekto blokoval.

Organizátori zo separatistickej občianskej platformy Katalánske národné zhromaždenie pre tlačovú agentúru odhadli APA, že na akcii sa zúčastnili takmer dva milióny ľudí.

Odzneli aj výzvy, adresované Európskej únii, aby vystúpila ako sprostredkovateľ medzi vládou v Madride a Kataláncami.