Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Katalánsko sa snaží o referendum

Foto: TASR/AP

V Katalánsku žije asi sedem miliónov zo 47 miliónov obyvateľov Španielska. Región vytvára 25 percent hrubého domáceho produktu krajiny.

Madrid 26. júna (TASR) – Katalánsko, jedna zo 17 provincií Španielska, má v súčasnosti autonómny štatút a okrem iného disponuje vlastnou políciou a energetickou politikou. Väčšina tamojších občanov si však želá širšiu autonómiu a asi polovica z nich je za vytvorenie samostatného štátu.

Katalánska regionálna vláda sa snaží o vyhlásenie referenda o nezávislosti. V rokoch 2009-11 sa konali nezáväzné referendá o odtrhnutí Katalánska. Organizovali ich miestne združenia s podporou niektorých politických strán vo viac ako 530 mestách a obciach. Iniciátori prejavili nádej, že symbolické referendá bez právnej sily im pomôžu v prípade vypísania záväzného hlasovania v celom regióne.

Španielsky parlament však v apríli 2014 odmietol žiadosť Katalánska usporiadať referendum o nezávislosti; španielsky ústavný súd skonštatoval, že ústava neumožňuje jednostranné vyhlásenie referenda o sebaurčení v niektorej z provincií.

V Katalánsku žije asi sedem miliónov zo 47 miliónov obyvateľov Španielska. Región vytvára 25 percent hrubého domáceho produktu krajiny. Katalánci majú vlastný jazyk a sú hrdí na svoje dejiny, ktorá sa - až do roku 1714 - spájala s nezávislým Aragónskym kráľovstvom. Katalánska kultúra bola počas diktatúry generála Francisca Franca v rokoch 1939-75 potláčaná.

Autonómiu získalo Katalánsko spolu so španielskym Baskickom už v októbri 1979, keď obyvatelia v referende schválili svoje regionálne ústavy. Stalo sa to štyri roky po smrti diktátora Franca.

Nový štatút rozšírenej autonómie Katalánska (Cataluňa) vstúpil do platnosti v auguste 2006. Z regiónu na severovýchode Španielska sa tak stalo územie, ktoré sa podobá na štát. Kontroverzný návrh o rozšírení autonómie pre bohatý región schválila koncom marca 2006 dolná komora španielskeho parlamentu i napriek nesúhlasu pravicovej opozície i katalánskych separatistov, ktorí požadujú plnú nezávislosť regiónu.

Autonómiu v referende 18. júna 2006 podporila väčšina katalánskych voličov. Katalánsko získalo väčší podiel na výnosoch z dane z príjmu, dane z pridanej hodnoty a dane z benzínu a tabaku a zmenilo sa aj súdnictvo.