Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Katalánska vláda dostala stop od španielskeho najvyššieho súdu

Protest pred Španielskym najvyšším súdom. Foto: TASR/AP

Katalánska vláda neuspela s odvolaním sa voči zákazu plebiscitu o nezávislosti naplánovaného na 9. novembra.

Madrid 6. novembra (TASR) - Katalánska vláda neuspela s odvolaním sa voči zákazu plebiscitu o nezávislosti naplánovaného na 9. novembra. Najvyšší španielsky súd v Madride dnes odvolanie zamietol.

Katalánska vláda napadla na najvyššom súde zákaz referenda, ktoré zablokoval i ústavný súd krajiny, a to argumentom, že zákaz je porušením základného práva na slobodu prejavu.

Sudcovia najvyššieho súdu však v zdôvodnení odmietnutia konštatovali, že niet súdnej inštitúcie, ktorá by mohla zrušiť rozhodnutie ústavného súdu, informovali tlačové agentúra APA a DPA.

Ústavný súd v Madride prijal ústavnú žalobu centrálnej španielskej vlády, ktorá podobné referendum iba v jednej provincii považuje za protiústavné a argumentuje tým, že by o vystúpení Katalánska museli v plebiscite rozhodnúť všetci občania Španielska. O podnete však zatiaľ nerozhodol, avšak v zmysle platnej legislatívy jeho prijatím ľudové hlasovanie fakticky zablokoval.

Katalánsky premiér Artur Mas bol v októbri nútený zrušiť pôvodne plánované oficiálne referendum o nezávislosti regiónu. Stalo sa tak po tom, ako španielska vláda napadla zákonnosť plebiscitu na ústavnom súde.

Namiesto pôvodného referenda však Mas v rovnakom termíne 9. novembra vyhlásil neformálne referendum, takzvanú "konzultáciu s občanmi", ktorá má zmapovať postoj Kataláncov k odtrhnutiu svojho regiónu od Španielska.

Španielsky ústavný súd iba pred dvoma dňami na žiadosť vlády v Madride pozastavil i konanie neoficiálneho referenda o nezávislosti Katalánska.

Regionálna vláda v Barcelone je však napriek odmietavému postoju Madridu a justičných orgánov pevne rozhodnutá vyzvať v nedeľu Kataláncov, aby prejavili svoje postoje vo volebných miestnostiach.