Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Katalánsko vyzýva na stály dialóg o nezávislosti a ekonomike

Artur Mas, predseda katalánskej regionálnej vlády Foto: TASR/AP

Predseda katalánskej regionálnej vlády vyzýva španielsku vládu k permanentnému dialógu.

Madrid 11. novembra (TASR) - Predseda katalánskej regionálnej vlády Artur Mas navrhol španielskemu premiérovi Marianovi Rajoyovi, aby jeho vláda vstúpila do stáleho dialógu o nezávislosti Katalánska a celom rade opatrení zameraných na posilnenie katalánskej ekonomiky. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Masov návrh prišiel po tom, ako sa v nedeľu napriek nesúhlasu vlády v Madride uskutočnilo v Katalánsku neoficiálne referendum, ktorého sa zúčastnilo 2,25 milióna obyvateľov tohto regiónu. Až 80,7 percenta z nich podporilo návrh na úplnú nezávislosť regiónu od Španielska.

"Zaslal som dnes premiérovi Rajoyovi list. Jeho hlavným cieľom je vyzvať španielsku vládu, aby vytvorila podmienky pre nastolenie permanentného dialógu," povedal Mas novinárom po rokovaní katalánskej regionálnej vlády.

Vzájomný dialóg by sa mal zamerať na prerokovanie spôsobu, akým by sa v Katalánsku, ktoré tvorí približne pätinu španielskeho hrubého domáceho produktu (HDP), mohlo uskutočniť riadne referendum.

Artur Mas zároveň dodal, že španielsky premiér by mohol zareagovať kladne na 23 krokov, na ktorých uskutočnenie vyzval v júli ústrednú vládu v Madride. Ich cieľom by malo byť zvýšenie podielu Katalánska na španielskych financiách.

Mas ďalej uviedol, že ak sa vláda v Madride nebude problémami Katalánska zaoberať, pravdepodobne vyhlási v regióne predčasné voľby - inak naplánované na koniec roka 2016 - a využije ich ako zástupné referendum o nezávislosti.

Španielsky premiér tvrdí, že je o ochotný hovoriť o rôznych opatreniach, súhlasí s novým spôsobom financovania 17 španielskych autonómnych spoločenstiev a nebráni sa rokovaniam o reformách ústavy. Odmieta ale diskutovať o usporiadaní záväzného referenda o odtrhnutí Katalánska.