Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Katalánsky expremiér žiada o opätovné udelenie imunity poslanca EP

Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Puigdemont sa v pondelok 4. októbra postaví pred odvolací súd v meste Sassari na Sardínii, ktorý rozhodne o jeho vydaní do Španielska.

Madrid 2. októbra (TASR) - Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont požiadal v piatok Všeobecný súd EÚ, aby mu opätovne priznal imunitu poslanca Európskeho parlamentu (EP). Informovala o tom agentúra AFP a denník El Mundo na svojej webovej stránke.

Puigdemont sa v pondelok 4. októbra postaví pred odvolací súd v meste Sassari na Sardínii, ktorý rozhodne o jeho vydaní do Španielska.

Puigdemonta, ktorý žil od roku 2017 v exile v Belgicku, zadržali vo štvrtok 23. septembra v Taliansku na Sardínii a po svojom zadržaní strávil noc za mrežami. Nasledujúci deň sudkyňa nariadila jeho prepustenie s tým, že hoci jeho zadržanie nebolo nezákonné, neexistuje dôvod na obmedzenie slobody jeho pohybu.

Z rozhodnutia vyplynulo, že Puigdemont môže až do pojednávania stanoveného na pondelok 4. októbra opustiť Taliansko.

Európsky parlament Puigdemonta, ako aj dvoch ďalších europoslancov podporujúcich nezávislosť Katalánska - Antoniho Comína a Claru Ponsatíovú - v marci zbavil imunity, ktorou disponovali od roku 2019. Toto rozhodnutie následne potvrdil koncom júla i Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu.

Na túto trojicu europoslancov je v Španielsku vydaný zatykač pre podnecovanie k vzbure, ktorého sa mali dopustiť počas neúspešného pokusu o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017. Zorganizovali referendum, ktoré však Madrid vyhlásil za protiústavné.