Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Katalánsky parlament nepotvrdil Aragonesa ako šéfa regionálnej vlády

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Barcelona 27. marca (TASR) - Poslanci katalánskeho parlamentu v piatok nezvolili nového lídra tohto autonómneho regiónu.

Ako informoval portál Catalan News Agency (CNA), napriek tomu, že politické strany podporujúce nezávislosť Katalánska majú v regionálnom parlamente väčšinu, nepodarilo sa im dosiahnuť dohodu a úradujúci premiér Pere Aragones nebol zvolený za predsedu katalánskej vlády.

CNA vysvetlila, že Aragonesovej Republikánskej ľavici Katalánska (ERC) a bloku Spoločne pre Katalánsko (Junts per Catalunya - JxCAT) sa už vo štvrtok počas predbežných rokovaní nepodarilo dosiahnuť dohodu o schválení jeho kandidatúry. Poslanci za JxCAT sa v piatok podľa očakávania zdržali hlasovania.

Druhý pokus o zvolenie predsedu katalánskej vlády sa uskutoční buď v nedeľu alebo na budúci utorok, prípadne až v máji. V ňom mu bude na potvrdenie kandidatúry premiéra stačiť jednoduchá väčšina hlasov, píše AFP.

ERC bola od predchádzajúcich volieb v decembri 2017 na čele menšinovej vlády, ktorú vytvorila spolu so stranou Spoločne pre Katalánsko. Premiérom bol Quim Torra, ktorému však súd v septembri 2020 na 18 mesiacov zakázal vykonávať funkciu. Katalánsko odvtedy viedol práve vicepremiér Aragones.

Aragones vo svojom prejave k parlamentu predostrel politický program svojej budúcej vlády a vyzval na jednotu strán podporujúcich nezávislosť, aby spoločne vyvinuli tlak na Španielsko pri rokovaniach o referende o sebaurčení a amnestii pre všetkých politikov a aktivistov stíhaných za svoju rolu pri snahách o odštiepenie Katalánska od zvyšku Španielska. Zaviazal sa tiež riešiť sociálnu krízu v regióne a usilovať sa o hospodársku obnovu, nutnú v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2.

Socialista Salvador Illa, ktorý odstúpil z postu španielskeho ministra zdravotníctva, aby mohol vo februári kandidovať v regionálnych voľbách v Katalánsku, v reakcii na Aragonesov vládny program uviedol, že pokračujúci tlak na nezávislosť vedie k úpadku Katalánska a jeho inštitúcií. Upozornil, že "Katalánsko dnes nie je tak (sociálne) súdržné ako v roku 2010, je chudobnejšie a jeho inštitúcie majú nižšiu prestíž".