Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Katalánsky parlament opäť nepotvrdil šéfa regionálnej vlády

Kandidát na katalánskeho premiéra Pere Aragones z Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) reční pred poslancami regionálneho katalánskeho parlamentu v Barcelone v utorok 30. marca 2021. Foto: TASR/AP

Bývalý regionálny prezident Puigdemont následne utiekol do Belgicka, kde žije v exile.

Barcelona 30. marca (TASR) - Katalánsky parlament v utorkovom hlasovaní opätovne nepotvrdil Pereho Aragonesa vo funkcii predsedu vlády, informovala agentúra AFP.

Aragonesa podporilo len 33 poslancov jeho strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC) a deväť zákonodarcov Kandidátky ľudovej jednoty (CUP). Proti hlasovalo 61 poslancov. Na potvrdenie vo funkcii potreboval jednoduchú väčšinu hlasov v 135-člennom parlamente, pripomína AFP.

Blok Spoločne pre Katalánsko (Junts per Catalunya - JxCAT) s 32 poslancami sa zdržal hlasovania rovnako ako v prvom hlasovaní v piatok, keď Aragones na potvrdenie potreboval nadpolovičnú väčšinu - 68 hlasov.

Katalánsky parlament má teraz necelé dva mesiace na to, aby zvolil svojho predsedu. Inak budú vyhlásené nové voľby. Tie by sa v takom prípade mali uskutočniť v júli, píše na svojej webovej stránke denník El Mundo.

ERC, CUP a JxCAT podporujú nezávislosť Katalánska a vo februárových parlamentných voľbách posilnili svoju väčšinu v parlamente ziskom 74 kresiel. JxCAT však nesúhlasí s postojom, ktorý ERC zastáva voči španielskej ústrednej vláde od nevydareného pokusu v vyhlásenie nezávislosti v roku 2017, píše AFP.

ERC menšinovej vláde španielskeho premiéra Petra Sáncheza poskytuje podporu potrebnú na schválenie zákonov v španielskom parlamente. JxCAT, na ktorej čele je bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, si chce voči vláde udržať viac konfrontačný postoj.

Po protiústavnom referende o nezávislosti uvalil Madrid na jeseň 2017 na Katalánsko nútenú správu. Pri moci v Madride vtedy bola konzervatívna vláda vedená premiérom Marianom Rajoyom. Bývalý regionálny prezident Puigdemont následne utiekol do Belgicka, kde žije v exile.