Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Katalánsky parlament znovu zvolil separatistu Masa za premiéra

Plagát Artura Masa Foto: TASR/AP

Ekonomická kríza v Španielsku rozdúchala v Katalánsku so 7,6 milióna obyvateľmi separatistické nálady. Katalánsko je pritom už tradične ekonomickou hybnou silou celej krajiny.

Barcelona 21. decembra (TASR) - Separatistu Artura Masa dnes potvrdil katalánsky parlament vo funkcii premiéra tohto regiónu, ktorý sa snaží o nezávislosť od Španielska.

Katalánsky 135-členný parlament znovu zvolil 56-ročného Masa do funkcie po nedávnych regionálnych voľbách, a to 71 hlasmi poslancov z jeho nacionalistickej formácie Konvergencia a jednota (CiU) a z ešte radikálnejšej separatistickej strany Republikánska ľavicová strana Katalánska (ERC).

Proti Masovi hlasovali poslanci Ľudovej strany (PP) španielskeho premiéra Mariana Rajoya, ktorá sa stavia proti nezávislosti Katalánska, a ďalšie strany.

CiU bola nútená žiadať ERC o podporu, pretože v regionálnych voľbách z 25. novembra prišla o 12 zo svojich dovtedajších 62 mandátov.

Obe strany majú v úmysle usporiadať v roku 2014 referendum o nezávislosti Katalánska. Medzitým chcú CiU a ERC začať vytvárať "štruktúry budúceho katalánskeho štátu", ako napríklad daňový úrad a úrad sociálneho zabezpečenia.

Centrálna vláda v Madride považuje kroky k nezávislosti vrátane referenda za protiprávne a avizovala, že ho zastaví prostredníctvom ústavného súdu.

Ekonomická kríza v Španielsku rozdúchala v Katalánsku so 7,6 milióna obyvateľmi separatistické nálady. Katalánsko je pritom už tradične ekonomickou hybnou silou celej krajiny. Mnohí Katalánci sa dlho sťažujú, že ako čistý platca fakticky musia subvencovať španielsky štát. Sú presvedčení, že región by zvládol krízu lepšie, keby nemusel presúvať časť svojich príjmov z daní do chudobnejších španielskych regiónov.