Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Katalánsky premiér sa za referendum môže zodpovedať pred súdom

Katalánsky regionálny prezident Artur Mas počas tlačovej konferencie po zverejnení predbežných výsledkov referenda o nezávislosti Katalánska v Barcelone 9. novembra 2014. Foto: TASR/AP

Nedeľňajšie nezáväzné referendum o nezávislosti Katalánska od Španielska sa v regióne uskutočnilo napriek nesúhlasu vlády v Madride a rozhodnutiu ústavného súdu.

Madrid 11. novembra (TASR) - Predseda katalánskej regionálnej vlády Artur Mas by za usporiadanie neoficiálneho referenda o odtrhnutí Katalánska od Španielska mohol čeliť žalobe, napísala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na španielske médiá.

O tom, či prokurátor voči Masovi a niektorým ministrom katalánskej vlády vznesie obvinenie, sa podľa španielskej tlačovej agentúry Efe rozhodne v stredu.

Nedeľňajšie nezáväzné referendum o nezávislosti Katalánska od Španielska sa v regióne uskutočnilo napriek nesúhlasu vlády v Madride a rozhodnutiu ústavného súdu. Zúčastnilo sa na ňom 2,25 milióna obyvateľov Katalánska, z ktorých 80,7 percenta podporilo návrh na úplnú nezávislosť regiónu od Španielska.

Podľa nemenovaných právnikov nerešpektovanie rozhodnutia ústavného súdu o pozastavení referenda o nezávislosti Katalánska možno považovať za prejav občianskej neposlušnosti, čo by sa týkalo najmä Masa. Ten v nedeľu vyhlásil, že na seba berie všetku zodpovednosť za organizovanie hlasovania a neobáva sa dôsledkov.