Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Katalánsky súd pozastavil uvoľnenie väzenského režimu pre separatistov

Demonštranti držia katalánske vlajky a svetlice počas osláv Národného dňa Katalánska v Barcelone 11. septembra 2019, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bývalý podpredseda katalánskej vlády Oriol Junqueras a ďalší štyria bývalí členovia katalánskej vlády sa podľa El Periódica de Catalunya musia vrátiť naspäť do väzenia.

Barcelona 28. júla (TASR) - Súd v Barcelone v utorok pozastavil čiastočné uvoľnenie väzenského režimu pre piatich bývalých lídrov katalánskych separatistov odsúdených za účasť na neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník El Periódico de Catalunya.

Bývalý podpredseda katalánskej vlády Oriol Junqueras a ďalší štyria bývalí členovia katalánskej vlády sa podľa El Periódica de Catalunya musia vrátiť naspäť do väzenia.

Súd vyhovel odvolaniu, ktoré v utorok podala barcelonská prokuratúra. Tá požadovala pozastavenie takéhoto uvoľneného režimu pre šiestich odsúdených separatistov.

V prípade bývalej predsedníčky katalánskeho parlamentu Carmen Forcadellovej súd ešte nerozhodol. Prokuratúra ešte musí podať odvolanie v súvislosti s ďalšími tromi odsúdenými separatistami, ktorí majú uvoľnený väzenský režim, píše El Periódico de Catalunya.

Deviati vysoko postavení prívrženci katalánskej nezávislosti boli v októbri 2017 odsúdení na tresty odňatia slobody vo výške 9 až 13 rokov.

Počas ich pobytu za mrežami im však bolo pravidelne umožnené opúšťať väzenie za účelom práce alebo dobrovoľníckej činnosti, čo si vyslúžilo ostrú kritiku najmä z radov stúpencov jednotného Španielska.

Odsúdení mohli počas uvoľneného režimu zariadenie na výkon trestu v priebehu dňa opustiť, noc však trávili v jeho priestoroch. Cez víkendy sa mohli zdržiavať doma.