Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Katalin Nováková hovorila s poľským prezidentom o vojne na Ukrajine

Na archívnej snímke z 10. marca 2022 maďarská prezidentka Katalin Nováková z vládneho bloku Fidesz-KDNP sa usmieva po zložení prísahy na zasadnutí parlamentu v Budapešti. Foto: TASR/DUNA/MTI-Zoltán Máthé

Podľa slov poľského prezidenta z rozhovoru vysvitlo, že Poľsko je v podstatne v jednoduchšej situácii ako Maďarsko, pretože je menej závislé na ruskej energii.

Varšava/Budapešť 17. mája (TASR) - Vojna na Ukrajine bola v utorok vo Varšave hlavnou témou rozhovoru maďarskej prezidentky Katalin Novákovej s jej poľským náprotivkom Andrzejom Dudom. O prvej oficiálnej zahraničnej návšteve najvyššej maďarskej predstaviteľky informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server hirado.hu.

Nováková potvrdila, že Maďarsko odsudzuje ruskú agresiu a odmieta všetky snahy "návratu k Sovietskemu zväzu". "Eskalácia vojny je najhorší možný scenár, preto máme záujem o dlhodobý a stabilný mier," dodala.

Duda ocenil, že prvá zahraničná cesta novej maďarskej prezidentky viedla práve do poľského hlavného mesta, čo podľa jeho slov znamená, že poľsko-maďarské priateľstvo je trváce.

Podľa slov poľského prezidenta z rozhovoru vysvitlo, že Poľsko je v podstatne v jednoduchšej situácii ako Maďarsko, pretože je menej závislé na ruskej energii.

Duda tiež zdôraznil, že šiesty sankčný balík Európskej únie, ktorý sa vzťahuje aj na zákaz dovozu ruskej ropy, je potrebný. Vyjadril pritom nádej, že sa podarí v tejto otázke dosiahnuť dohodu s maďarskou vládou a sankcie budú pre každého člena Únie prijateľné.

Poľský prezident vyzval Brusel, aby prehodnotil svoju politiku týkajúcu sa zadržiavania finančných zdrojov pre Maďarsko a Poľsko, pretože tieto budú potrebné aj pre investície do diverzifikácie energií.

Prezidenti ďalej hovorili o chýbajúcej podpore z EÚ krajinám pomáhajúcim utečencom z Ukrajiny, o vzájomnej spolupráci v rámci NATO či v rámci zoskupenia Vyšehradská štvorka.

Maďarská prezidentka sa stretla aj s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim a s predsedníčkou Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu, Elžbietou Witekovou.

spravodajca TASR Ladislav Vallach