Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Katar deportoval prenasledovaného saudskoarabského aktivistu

Illustračné foto. Foto: TASR/AP

Muhammad Abdalláh Utajbí s manželkou boli podľa aktivistov deportovaní v nedeľu.


Dauha 29. mája (TASR) - Katar deportoval saudskoarabského ľudskoprávneho aktivistu s manželkou, ktorí smerovali do Nórska. S odvolaním sa na dnešnú správu regionálnej ľudskoprávnej organizácie Centrum pre ľudské práva v oblasti Perzského zálivu to napísala agentúra DPA.

Muhammad Abdalláh Utajbí s manželkou boli podľa aktivistov deportovaní v nedeľu.

"Nórska vláda mimoriadne súhlasila, že jemu a jeho manželke poskytne dva nórske cestovné doklady, a zaručila im, že tam okamžite po príchode môžu požiadať o azyl,"
píše sa v citovanom vyhlásení organizácie.

Utajbí opustil Saudskú Arábiu v marci, viac než tri mesiace po tom, ako sa jeho prípad dostal pred tamojší zvláštny kriminálny súd. Ľudskoprávni aktivisti obviňujú kráľovstvo, že tento orgán, zriadený v roku 2008 na procesy súvisiace s terorizmom, v skutočnosti využíva na súdenie politických disidentov.

Utajbí začal pracovať v oblasti ľudských práv v roku 1996. V rokoch 1999-2016 sa zúčastnil na mnohých online fórach a debatách.

Centrum pre ľudské práva v oblasti Perzského zálivu Utajbího deportáciu kritizovalo. Tomuto 49-ročnému aktivistovi podľa neho v Saudskej Arábii hrozí "nespravodlivý proces a mučenie".