Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Katar vyzval hnutie Taliban, aby v Afganistane prijalo prímerie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Katar sprostredkoval rozhovory medzi afganskou vládou a Talibanom, ktoré už niekoľko mesiacov s prerušeniami prebiehajú v Dauhe.

Dauha 14. augusta (TASR) - Katar v sobotu afganské islamistické hnutie Taliban vyzval, aby prijalo prímerie v Afganistane a zmiernilo svoju ofenzívu, informovala agentúra AFP.

Katarský minister zahraničných vecí šejk Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání a šéf politického úradu Talibanu mulla Abdul Ghaní Barádar sa v sobotu stretli v katarskej metropole Dauha.

"Katarský minister zahraničných vecí Taliban počas vzájomného stretnutie vyzval, aby zmiernil ofenzívu a prijal prímerie," uviedlo vo vyhlásení katarské ministerstvo zahraničných vecí. Prímerie by podľa ministerstva prispelo k zrýchleniu úsilia dosiahnuť politickú dohodu, ktorá by afganskej vláde a občanom zaručila úspešnú budúcnosť.

Katar sprostredkoval rozhovory medzi afganskou vládou a Talibanom, ktoré už niekoľko mesiacov s prerušeniami prebiehajú v Dauhe. Priniesli však len mierny pokrok, píše AFP.

Taliban v uplynulých týždňoch ovládol väčšinu severného, západného a južného Afganistanu. Západom podporovaná afganská vláda tak okrem hlavného mesta Kábul kontroluje len viacero okolitých provincií v centrálnej a východnej časti krajiny, ako aj mesto Mazáre Šaríf na severe.

Hnutie Taliban odštartovalo svoju úspešnú ofenzívu v máji, keď sa začalo sťahovanie vojakov USA a NATO z Afganistanu. Odchod spojencov má byť ukončený do 31. augusta.