Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Katarský minister navštívil Kábul

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Katarský šejk Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání sa stretol s vysokopostavenými predstaviteľmi nového afganského režimu. Podrobnosti ich rozhovorov však neboli zverejnené.

Kábul 12. septembra (TASR) - Katarský minister zahraničných vecí, ktorý je zároveň podpredsedom vlády, bol v nedeľu na krátkej návšteve Afganistanu. Stal sa tak najvyššie postaveným diplomatom, aký túto krajinu navštívil po prevzatí moci radikálnym hnutím Taliban v polovici augusta. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Predstaviteľ Talibanu v tvíte napísal, že katarský šejk Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání sa stretol s vysokopostavenými predstaviteľmi nového afganského režimu. Podrobnosti ich rozhovorov však neboli zverejnené.

Hnutie zverejnilo fotografie šejka Muhammada na stretnutí s novým premiérom mullom Muhammadom Hasanom Achúndom, pričom v sociálnych médiách sa šírili jeho fotografie s bývalým afganským prezidentom Hámidom Karzajom.

Katar už dlho pôsobí ako sprostredkovateľ ohľadne Afganistanu - hostil rozhovory Talibanu so Spojenými štátmi za bývalého prezidenta Donalda Trumpa a potom aj s afganskou vládou prezidenta Ašrafa Ghaního, teraz už zosadenou.

Katar, emirát na Arabskom polostrove, pomáha aj desaťtisícom Afgancov, ktorých evakuovali v posledných týždňoch prítomnosti Američanov v Afganistane. Títo evakuovaní ľudia podstupujú v Katare previerky a proces spracovania dokladov, potom ich prevezú do iných štátov.

Zatiaľ žiadna krajina oficiálne neuznala novú vládu Talibanu - a aj počas prvej vlády týchto tvrdých islamistov v rokoch 1996-2001 ju uznali iba tri krajiny.