Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Katarský premiér neverejne rokoval s vodcom Talibanu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Stretnutie podľa Reuters predstavuje diplomatický úspech pre Katar.

Washington 31. mája (TASR) - Katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání viedol tento mesiac utajované rokovania s najvyšším vodcom Talibanu Hajbatulláhom Achúndzádom s cieľom vyriešiť napätie s medzinárodným spoločenstvom. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj informovaný o stretnutí.

Schôdzka katarského premiéra a vodcu vládnuceho afganského radikálneho hnutia sa konala 12. mája v afganskom meste Kandahár. Ide o prvé známe stretnutie Achúndzádu so zahraničným lídrom.

Nemenovaný zdroj uviedol, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena bola o rozhovoroch zbežne informovaná a "koordinuje riešenie všetkých otázok", o ktorých dvojica predstaviteľov diskutovala, vrátane podpory dialógu s Talibanom.

Zdroj dodal, že diskusie sa viedli aj o ďalších otázkach, ako je potreba ukončiť zákazy týkajúce sa vzdelávania afganských dievčat a zamestnávania žien zo strany Talibanu.

Stretnutie podľa Reuters predstavuje diplomatický úspech pre Katar, ktorý kritizoval obmedzenia Talibanu voči ženám, pričom dlhodobé väzby s islamistickým hnutím využíva na presadzovanie hlbšej spolupráce medzinárodného spoločenstva s Kábulom.

Taliban prevzal moc v Afganistane 15. augusta 2021 po stiahnutí zahraničných síl pod vedením USA. Medzinárodné spoločenstvo stanovilo právo žien na vzdelanie ako kľúčovú podmienku pri rokovaniach o pomoci a uznaní súčasnej vlády Talibanu. Doteraz ju neuznala žiadna krajina.