Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Katolíci v S.Írsku v sčítaní obyvateľstva prevýšili protestantov

Na snímke mladík z tábora nacionalistov hádže horiacu zápaľnú fľašu do policajného auta, ktoré blokuje cestu pri Mierovom múre v západnom Belfaste v Severnom Írsku vo štvrtok 8. apríla 2021. Foto: TASR/AP

V Severnom Írsku podľa najnovšieho sčítania žije 1.903.175 obyvateľov, čo je doteraz najvyšší počet.

Belfast 22. septembra (TASR) - Počet katolíkov v Severnom Írsku po prvýkrát prevýšil počet protestantov. TASR správu prevzala vo štvrtok z webovej stránky stanice Sky News.

Podľa výsledkov aktuálneho sčítania obyvateľstva v roku 2021 sa za katolíkov označilo 45,7 percenta a za protestantov 43,5 percenta obyvateľov. Podľa predošlého sčítania v roku 2011 bolo protestantov 48 percent a katolíkov 45 percent. K žiadnemu náboženstvu sa vtedy neprihlásilo 5,6 percenta, teraz to bolo 9,3 percenta.

Severné Írsko ostalo súčasťou Spojeného kráľovstva aj po roku 1921, keď na zvyšku ostrova vznikla Írska republika. V tom čase mali v šiestich sevoírskych grófstvach dvojtretinovú väčšinu protestantskí "unionisti", píše Sky News.

V Severnom Írsku podľa najnovšieho sčítania žije 1.903.175 obyvateľov, čo je doteraz najvyšší počet.

V spojitosti s vnímaním príslušnosti k svojej vlasti 31,9 percenta obyvateľov uviedlo, že sú "len Briti"; 29,1 percenta sa považuje za Írov; 19,8 percenta za Severoírov a osem percent uviedlo britskú aj severoírsku identitu.