Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Katolíckeho biskupa väzneného v Eritrei prepustili na slobodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Prepusteným biskupom je Fikremariam Hagos zo Segheneity, ktorého zadržiavali vo väznici Adi Abeto neďaleko Asmary.

Rím 30. decembra (TASR) - Katolíckeho biskupa, ktorého v októbri zatkli v Eritrei po tom, ako údajne upozornil na porušovanie ľudských práv v krajine, prepustili na slobodu. Agentúru AFP o tom v piatok informovala mimovládna organizácia Aiuto alla Chiesa che Soffre (Pomoc trpiacej cirkvi), ktorá vo svete podporuje prenasledovaných kresťanov.

Prepusteným biskupom je Fikremariam Hagos zo Segheneity, ktorého zadržiavali vo väznici Adi Abeto neďaleko Asmary po tom, ako ho v októbri zatkli na letisku pri návrate z Európy. Spolu s biskupom orientálnej eritrejskej katolíckej cirkvi boli vo väzení ešte ďalší dvaja kňazi. Jeden už bol prepustený na slobodu, o druhom nie sú žiadne správy.

Tlačová agentúra CNA uviedla, že trojica duchovných bola obvinená z toho, že vo svojich homíliách upozorňovala na porušovanie ľudských práv v Eritrei.

Eritrea je jednou z najuzavretejších krajín na svete s jednou z najautoritatívnejších vlád, uviedla AFP vo svojej správe prevzatej agentúrou TASR.

Britská stanica BBC pripomenula, že katolícka cirkev opakovane vyzýva na ukončenie vlády jednej strany v Eritrei a na prechod k demokracii.

V Eritrei sa celoštátne voľby nekonali od získania nezávislosti od Etiópie v roku 1991. Odvtedy v krajine ako prezident vládne Isaias Afwerki, ktorého režim je obviňovaný z porušovania náboženských a ďalších ľudských práv.

BBC dodala, že katolíci tvoria približne štyri percentá obyvateľstva Eritrey.

Katolícka cirkev je jednou zo štyroch náboženských skupín, ktoré smú v Eritrei pôsobiť – spolu s eritrejskými pravoslávnymi, luteránmi a sunnitskými moslimami.

V roku 2019 eritrejské úrady v krajine zatvorili katolícke školy a nemocnice – na vysvetlenie uviedli, že náboženské organizácie takéto inštitúcie v Eritrei nemôžu prevádzkovať.