Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Katolíckeho kňaza odsúdili za vraždu muža s albinizmom na 30 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Jedným z usvedčených spolupáchateľov vraždy je aj brat obete. Za trestný čin zabitia Masambuku súd dovedna odsúdil 12 ľudí.

Lilongwe 28. júna (TASR) - Na 30 rokov väzenia odsúdil v pondelok súd v Malawi katolíckeho kňaza, ktorý sa v roku 2018 podieľal na vražde muža s albinizmom. Niekoľko ďalších spolupáchateľov dostalo trest odňatia slobody na doživotie. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Podľa malawijského súdu plánoval kňaz Thomas Muhosha obchodovať s orgánmi 22-ročného MacDonalda Masambuku. Páchatelia nalákali Masambuku na fingované stretnutie s potenciálnou manželkou. To sa však neuskutočnilo, namiesto toho Masambuku zavraždili.

"Tento trestný čin bol motivovaný albinizmom obete," uviedol vo verdikte malawijský súd. Dodal, že kňaz Muhosha porušil dôveru, ktorú k nemu obeť i ostatní členovia komunity prechovávali.

Jedným z usvedčených spolupáchateľov vraždy je aj brat obete. Za trestný čin zabitia Masambuku súd dovedna odsúdil 12 ľudí.

V Malawi od roku 2014 stúpa počet prípadov násilia proti osobám trpiacim albinizmom. Niektorí miestni obyvatelia totiž veria, že ak použijú časti ich tela pri čarodejníckych rituáloch, prinesie im to šťastie a bohatstvo.