Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kazachstan neuznáva separatistické územia na Ukrajine za nezávislé

Na archívnej snímke kazašský minister zahraničných vecí Muchtar Tleuberdi. Foto: TASR/AP

Kazachstan, ktorý je blízkym spojencom Ruska, Moskvu za jej inváziu otvorene nekritizuje.

Nur-Sultan 6. apríla (TASR) - Kazašský minister zahraničných vecí Muchtar Tileuberdi uviedol, že jeho krajina neuznáva proruskými separatistami ovládané okresy v Luhanskej oblasti a Doneckej oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé.

"V tejto chvíli neuznávame (samozvanú) Luhanskú ľudovú republiku ani (samozvanú) Doneckú ľudovú republiku," povedal Tileuberdi v utorok pre stanicu Slobodná Európa (RFE/RL). Pripomenul však, že Kazachstan "sa nepridáva" k snahám Západu uvaliť sankcie na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu.

"Je pre nás dôležité zabrániť negatívnym vplyvom sankcií (uvalených na Rusko) na rozvoj nášho hospodárstva a je dôležité, aby sa naše územie nevyužívalo na obchádzanie týchto sankcií," dodal šéf kazašskej diplomacie.

Na otázku týkajúcu sa rozhodnutia Kazachstanu zdržať sa hlasovania o dvoch rezolúciách OSN odsudzujúcich ruskú agresiu voči Ukrajine Tileuberdi uviedol, že "zdržanie sa hlasovania je tiež postoj, ktorý bol načrtnutý s ohľadom na národné záujmy Kazachstanu," informuje RFE/RL.

Len niekoľko dní pred začatím invázie na Ukrajinu 24. februára Moskva uznala územia kontrolované Ruskom podporovanými separatistami za nezávislé republiky a svoju vojnu proti Ukrajine odôvodňuje tým, že "bráni" tieto dva regióny.

Kazachstan, ktorý je blízkym spojencom Ruska, Moskvu za jej inváziu otvorene nekritizuje. V marci však poslal na Ukrajinu humanitárnu zásielku s odkazom "Ukrajina, sme s vami".