Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Kazachstan podporil Čínu s politickým urovnaním konfliktu na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a kazašský prezident Kasymo-Žomart Tokajev, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kazachstan má s ruskom 7500 kilometrovú spoločnú hranicu a je členom viacerých spoločných hospodárskych a vojenských zoskupení.

Astana 25. februára (TASR) - Kazachstan v sobotu vyjadril podporu čínskemu plánu na vyriešenie konfliktu na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kazašské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že víta postoj Číny na "politické urovnanie ukrajinskej krízy". Návrh si podľa ministerstva "zaslúži podporu, pretože prispieva k ukončeniu krviprelievania".

Kazachstan má s ruskom 7500 kilometrovú spoločnú hranicu a je členom viacerých spoločných hospodárskych a vojenských zoskupení. Táto krajina však odmieta podporiť ruskú inváziu na Ukrajine, či uznať pripojenie ukrajinských regiónov Kremľom, píše AFP. Agentúra dodáva, že Kazachstan sa zdržal hlasovania pri rezolúciách OSN odsudzujúcich Rusko.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken má na budúci týždeň navštíviť Kazachstan i susedný Uzbekistan.

Čína v piatok pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zverejnila 12-bodový dokument o "politickom urovnaní" tejto krízy. Vyzvala pritom Rusko a Ukrajinu, aby čo najskôr začali mierové rozhovory, a upozornila tiež, že v konflikte na Ukrajine nesmú byť použité jadrové zbrane.