Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kazachstan referendá v okupovaných častiach Ukrajiny neuzná

Ľudia z Luhanskej oblasti, územia kontrolovaného proruskou separatistickou vládou, ktorí však žijú v Rusku, volia v referende o pripojení samozvanej Luhanskej republiky k Rusku vo volebnej miestnosti zriadenej v dočasnom ubytovaní vo Volgograde v piatok 23. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Reuters pripomína, že kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev už viackrát vyzval na vyriešenie vojny na Ukrajine v súlade s Chartou OSN.

Alma-Ata 26. septembra (TASR) - Kazachstan neuzná výsledky referend ani prípadnú anexiu okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku. Oznámilo to v pondelok ministerstvo zahraničných vecí tejto postsovietskej stredoázijskej krajiny, ktorá je považovaná za jedného z blízkych spojencov Ruska, informuje agentúra Reuters.

"Čo sa týka konania týchto referend... Kazachstan vychádza z princípov územnej celistvosti štátov, ako aj ich zvrchovanej rovnocennosti a mierového spolunažívania," uviedol hovorca kažašského rezortu diplomacie Ajbek Smadijarov. Reuters pripomína, že kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev už viackrát vyzval na vyriešenie vojny na Ukrajine v súlade s Chartou OSN.

"Opätovne potvrdzujme našu pripravenosť poskytnúť všetku možnú pomoc pri nadviazaní politického dialógu," povedal v pondelok Smadijarov. "Naša krajina popritom zároveň verí, že udržanie stability na regionálnej alebo celosvetovej úrovni je tým najdôležitejším cieľom," dodal.

Hlasovanie v zmienených referendách sa uplynulý piatok začalo samozvaných republikách Doneckej a Luhanskej a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Prebiehať bude päť dní do utorka 27. septembra.

Ukrajina, západní lídri i Organizácia Spojených národov prebiehajúce referendá odsúdili, označili ich za nelegitímnu predzvesť nelegálnej anexie a zároveň avizovali, že ich výsledky neuznajú.