Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kazachstan si predvolal na vážny rozhovor ruského veľvyslanca

Na snímke Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Foto: TASR/AP

Vzťahy Ruska a Kazachstanu, dlhoročného verného spojenca Moskvy, sú napäté od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Astana 6. októbra (TASR) - Kazašské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo na "vážny rozhovor" ruského veľvyslanca. Stalo sa tak po tom, ako Moskva požadovala od Kazachstanu vypovedanie ukrajinského ambasádora, informovala agentúra AFP.

Vzťahy Ruska a Kazachstanu, dlhoročného verného spojenca Moskvy, sú napäté od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev už viackrát v tejto súvislosti vyjadril názory odlišné od stanovísk Moskvy. Okrem iného vyhlásil, že Kazachstan neuzná výsledky tzv. referend konaných na Ruskom okupovaných ukrajinských územiach. Avizoval tiež, že jeho krajina bude pomáhať desaťtisícom ruských občanov, ktorí utiekli z Ruska do Kazachstanu po vyhlásení mobilizácie, a zaistí ich bezpečnosť.

"(Ruský) veľvyslanec bol predvolaný na (kazašské) ministerstvo zahraničných vecí na vážny rozhovor. Hovorili sme o vyhlásení hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej, ktoré nebolo v súlade s duchom rovnoprávneho strategického partnerstva," uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie v Astane.

Rezort uviedol, že na stretnutí s ruským diplomatom prebehla "pomerne náročná diskusia".

Hovorkyňa Zacharovová tento týždeň obvinila Kazachstan z toho, že nedodržal svoj prísľub o vyhostení ukrajinského veľvyslanca v Astane Petra Vrublevského. Moskva požadovala Vrublevského vyhostenie preto, že zdieľal na internete príspevok vyzývajúci na zabíjanie príslušníkov ruských okupačných vojsk na Ukrajine.

Podľa Zacharovovej kazašská vláda sľúbila, že Vrublevského vyhostí z krajiny v najkratšom možnom čase, čo sa však napokon nestalo.

Kazašský rezort diplomacie vo štvrtkovom vyhlásení uviedol, že Ukrajine tlmočil neprijateľnosť Vrublevského výrokov. S Kyjevom sa tiež dohodol na tom, že ukrajinský veľvyslanec bude povolaný naspäť do Kyjeva, uvádza AFP.

Ukrajinský veľvyslanec v auguste v rozhovore s kazašským blogerom uviedol, že je potrebné zabiť čo najviac Rusov, aby sa zastavilo zabíjanie ukrajinských detí. Za svoje slová sa neskôr ospravedlnil.