Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kazachstan slávi 30. augusta Deň Ústavy

Na ilustračnej snímke vystavené tradičné jurty v parku Etnoaul v Astane. Foto: TASR/Igor Calpaš

Podľa základného zákona krajiny sa Kazachstan charakterizuje ako demokratický, svetský, právny a sociálny štát.

Astana 30. augusta (TASR) - Deň Ústavy slávia obyvatelia Kazašskej republiky 30. augusta. V krajine bola ústava prijatá v referende 30. augusta 1995. Podľa základného zákona krajiny sa Kazachstan charakterizuje ako demokratický, svetský, právny a sociálny štát.

Ako ďalej uviedol portál zakon.kz, základný zákon krajiny bol prijatý vo všeľudovom hlasovaní ako výsledok desaťtisícov rozhovorov, diskusií, námietok a pripomienok. Po prijatí ústavy začala na základe jej ustanovení a mechanizmov fungovať Kazašská republika.

Prototypy základného zákona existovali medzi Kazachmi v dávnejších časoch. Ako príklad sa uvádzajú Nariadenia chána Taukeho schválené v Kazašskom chanáte v 18. storočí.

Prvýkrát získal Kazachstan ako štátny útvar ústavu v roku 1926, pokračuje portál zakon.kz a dodáva, že vtedajšia Kazašská sovietska socialistická republika (SSR) bola vyhlásená za rovnoprávny štát v rámci Ruskej sovietskej federatívnej socialistickej republiky (RSFSR). Vtedy boli prvýkrát zákonom zakotvené formy a funkcie orgánov moci.

V rámci Sovietskeho zväzu patrila v súlade s Ústavou ZSSR všetka moc v Kazašskej SSR ľudu, orgány moci sa podriaďovali rozhodnutiam komunistickej strany.

Po rozpade ZSSR v roku 1991 sa prvou ústavou, schválenou Kazachstanom ako samostatným štátom, stal základný zákon z 28. januára 1993. V súlade s týmto dokumentom bol Kazachstan vyhlásený za parlamentnú republiku vedenú prezidentom. Štátnym jazykom sa stal kazašský. Ústava z roku 1993 vyvolala v spoločnosti aj medzi expertmi spory. Preto sa 30. augusta 1995 uskutočnilo referendum, v ktorom bola schválená ústava platná dodnes. Novelizovaná bola v rokoch 1998, 2007, 2011 a 2017. V novelizácii v roku 2017 prezident časť právomocí delegoval parlamentu.