Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kazachstan: Tokajev je jasným víťazom prezidentských volieb

Na archívnej snímke z 28. decembra 2021 kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev Foto: TASR/AP

Všetci ďalší piati uchádzači dostali menej ako desať percent hlasov, pričom 5,8 percenta voličov odovzdalo svoj hlas všetkým kandidátom.

Alma-Ata 21. novembra (TASR) — Úradujúci kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev drvivo zvíťazil v nedeľňajších predčasných voľbách hlavy štátu. Šesťdesiatdeväťročný Tokajev, ktorý sa dostal k moci v roku 2019, získal 81,31 percenta hlasov, uviedla v pondelok volebná komisia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Všetci ďalší piati uchádzači dostali menej ako desať percent hlasov, pričom 5,8 percenta voličov odovzdalo svoj hlas všetkým kandidátom.

Kazachstan upadol do chaosu počas januárových protestov proti vysokým životným nákladom, ktoré si vyžiadali 238 mŕtvych. Tokajev pristúpil k tvrdému potlačeniu demonštrácií. Situácia sa odvtedy stabilizovala, ale napätie pretrváva. Tokajev vyhlásil, že sa usiluje získať "nový mandát dôvery ľudu".

Nedávne zmeny ústavy predĺžili mandát prezidenta z piatich na sedem rokov. Tokajev v roku 2019 zosadil svojho autoritárskeho predchodcu Nursultana Nazarbajeva, ktorý vládol Kazachstanu 28 rokov.