Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kazachstan zhabal synovcovi exprezidenta šperky za milióny dolárov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Satybaldyho zatkli v marci a obvinili ho zo sprenevery peňazí národného telekomunikačného operátora Kazakhtelecom a "z ďalších zločinov podkopávajúcich bezpečnosť štátu".

Astana 2. novembra (TASR) - Kazašský protikorupčný úrad v stredu oznámil, že skonfiškoval šperky v hodnote vyše 230 miliónov dolárov. Do prípadu je zapletený synovec bývalého prezidenta Nursultana Nazarbajeva. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Kazašský protikorupčný úrad nespresnil, aké drahokamy zadržal. Agentúre AFP potvrdil, že ide o súčasť nového vyšetrovania podnikateľa Kajráta Satybaldyho, synovcovi exprezidenta Nazarbajeva (82). Ten vládol v stredoázijskej krajine v rokoch 1991-2019.

Satybaldyho zatkli v marci a obvinili ho zo sprenevery peňazí národného telekomunikačného operátora Kazakhtelecom a "z ďalších zločinov podkopávajúcich bezpečnosť štátu". V septembri dostal šesť rokov väzenia. Satybaldy je prvým zatknutým členom Nazarbajevovej rodiny.

Protikorupčný úrad tiež oznámil, že 300 miliónov dolárov, ktoré Satybaldy investoval v zahraničí, "sa čoskoro vráti do rozpočtu Kazachstanu".

V januári 2021 bolo pri nepokojoch v Kazachstane zabitých vyše 230 ľudí, príčina tejto vzbury je stále nejasná, píše AFP.

Súčasný prezident Kasym-Žomart Tokajev tvrdí, že nepokoje boli výsledkom sprisahania zorganizovaného v zahraničí, a vyhlásil, že "teroristi chceli prevziať moc". Dôkazy k svojim tvrdeniam však nepredložil.

Tokajev sa vo voľbách 20. novembra uchádza o znovuzvolenie a postupne si upevňuje postavenie v štáte.

Snaží sa tiež o oslabenie vplyvu svojho autoritárskeho predchodcu Nazarbajeva. Hlavné mesto Astana, ktoré bolo v roku 2019 na počesť Nazarbajeva premenované na Nur-Sultan, v septembri na popud Tokajeva znovu nadobudlo pôvodný názov.