Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kazašská polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn

Príslušníci poriadkovej polície počas zásahu proti nespokojným občanom v meste Alma-Ata v stredu 5. januára 2022. Foto: TASR/AP

Polícia zakročila proti demonštrantom po tom, ako sa rozvášnený dav odmietol rozísť.

Nursultan 4. januára (TASR) - Kazašská polícia použila v utorok večer slzotvorný plyn a omračujúce granáty v snahe potlačiť ojedinelý protest nespokojných občanov v meste Alma-Ata. Tí vyšli do ulíc pre vysoké ceny pohonných látok - konkrétne skvapalneného ropného plynu (LPG). Protesty sa pred pár dňami rozhoreli aj v ďalších mestách. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Podľa odhadov bolo na utorkovom proteste v najväčšom kazašskom meste viac ako 5000 ľudí. Miestne médiá informovali, že muži zákona na mieste zadržali desiatky protestujúcich. Polícia zakročila proti demonštrantom po tom, ako sa rozvášnený dav odmietol rozísť. Demonštranti chceli pravdepodobne vniknúť do budovy miestnej radnice.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v reakcii na dianie v krajine vyhlásil, že jeho vláda "nepadne".

Policajné auto horí počas potýčok s demonštrantmi v meste Alma-Ata v stredu 5. januára 2022.
Foto: TASR/AP


"Výzvy na útoky voči vládnym a vojenským úradom sú absolútne nezákonné," vyhlásil Tokajev v televíznom prejave. "Vláda nepadne. Chceme skôr vzájomnú dôveru a dialóg ako konflikt," dodal.

Úrady v Mangystauskej oblasti v reakcii na lokálne demonštrácie už v utorok večer oznámili, že obnovujú cenový strop (v prepočte 0,097 eur) za liter LPG.

APF pripomína, že mnoho Kazachov má autá prerobené práve na pohon s využívaním LPG, pretože skvapalnený ropný plyn je v krajine oveľa lacnejší ako benzín či nafta v dôsledku doterajšieho vládneho zastropovania cien. Vláda však zrušenie stropu argumentovala tým, že nízka cena LPG je neudržateľná.