Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kazašské úrady po nepokojoch zadržali ďalších takmer 1700 osôb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Miestna prokuratúra spustila vyše 300 vyšetrovaní. Podozriví boli obvinení z organizovania masových nepokojov a útokov na príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní.

Nur-Sultan 12. januára (TASR) - Kazašské úrady v stredu uviedli, že za uplynulých 24 hodín zadržali ďalších 1678 ľudí pre ich údajnú účasť na násilných nepokojoch, ktoré minulý týždeň otriasli krajinou. Informovala o tom agentúra AP.

O ďalších zadržaniach informovali úrady v najväčšom meste krajiny Alma-Ata. Celkový počet ľudí, ktorí skončili v putách, už prekročil 12.000. Miestna prokuratúra spustila vyše 300 vyšetrovaní. Podozriví boli obvinení z organizovania masových nepokojov a útokov na príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní.

Protesty proti vysokým cenám pohonných látok, konkrétne skvapalneného ropného plynu (LPG), vypukli v Kazachstane 2. januára a rýchlo sa rozšírili po celej krajine. AP pripomenula, že občania vyjadrovali nespokojnosť s tamojšou autoritatívnou vládou. Demonštrácie sa počas niekoľkých dní zmenili na násilnosti, pri ktorých zahynuli desiatky civilistov a policajtov.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev obvinil z nepokojov "teroristov podporovaných zo zahraničia" a požiadal o pomoc Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB). Ide o Ruskom vedenú vojenskú alianciu pozostávajúcu zo šiestich bývalých sovietskych štátov. Blok schválil vyslanie 2500 vojakov do Kazachstanu. Tokajev v utorok uviedol, že ODKB začne sťahovať svojich vojakov tento týždeň, keďže dokončili svoju misiu a situácia v krajine sa už stabilizovala.